Сърбия задържа трима души, идентифицирани като членове на косовската полиция

...
Сърбия задържа трима души, идентифицирани като членове на косовската полиция
Коментари Харесай

Сърбия задържа трима косовски полицаи и ги обвини в тероризъм

Сърбия задържа трима души, разпознати като членове на косовската полиция в сряда, на съображение, че са " възнамерявали акция в Сърбия ", оповестява " Анадолу ".

Министерството на вътрешните работи сподели, че лицата са били оборудвани с автоматизирани оръжия в цялостно бойно снаряжение с GPS устройства, карти и друго съоръжение, преди да бъдат арестувани от специфичните елементи на сръбската полиция за битка с тероризма .

" Бързите и ефикасни дейности на сръбската полиция сполучливо предотвратиха опита на по този начин наречената косовска полиция да навлезе в Централна Сърбия и да предприеме интервенция, която по всички параметри съставлява терористичен акт за дестабилизиране и ескалация на спора, ориентиран против Република Сърбия ", се споделя в известието.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи в обществените медии, че служители на реда са отвлечени от Сърбия . " Трима косовски служители на реда бяха отвлечени през днешния ден в Лепосавич, където в миналото е имало незаконен контрабанден път, който е на към 300 метра във вътрешността в нашата държавна територия . "

" Подозираме, че са били отвлечени от сръбската войска, очевидно като възмездие на Сърбия за вчерашния арест на известния нарушител Милун Миленкович - Луне, който е един от водачите на проведената престъпност и контрабанда ", сподели той.

Курти изиска незабавното освобождение на чиновниците и прикани интернационалните лица  да осъдят интервенцията.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла сподели, че Сърбия е навлязла на територията на Косово .
 Лайчак осведоми Северноатлантическия съвет за събитията в Косово
Лайчак осведоми Северноатлантическия съвет за събитията в Косово

НАТО, КФОР, Европейски Съюз и ОССЕ се пробват да деескалират обстановката

Косовската полиция е арестувана " надълбоко в територията на централна Сърбия ", съгласно шефа на сръбската работа за Косово Петър Петкович . Петкович сподели на конференция, че арестите са осъществени в региона на село Гнилица, Рашка.

" Членове на нашата полиция не са стъпвали на територията на Косово. Тези, които нарушиха Резолюция 1244, са албански терористи, членове на косовската полиция ", сподели той.

Косовската полиция задържа Миленкович - Луне в Северна Митровица във вторник на съображение, че той е един от уредниците на офанзивите против мироопазващите сили на НАТО (КФОР) в Косово и косовската полиция.

Сръбският президент Александър Вучич във връзка задържането на Миленкович сподели, че Курти е желал да стартира война .

Напрежението в Косово набъбна след изборите на кметове етнически албанци в четири доминирани от сърбите области на север предишния месец.

Етническите сърби стачкуват против избора на кметове от края на май.

Най-малко 30 бойци от КФОР бяха ранени на 29 май при сблъсък със сърби , които стачкуваха и се опитваха да попречат на новоизбрания кмет на община Звечан да влезе в кметството, с цел да постави клетва и да поеме публични отговорности.

Повече от 53 цивилни също са били ранени от шокови гранати и сълзотворен газ. Полицията в Косово заяви, че минимум петима души са арестувани след конфликтите.
 Вучич пред американски сенатори: Косово се пробва да стартира война в сърцето на Европа
Вучич пред американски сенатори: Косово се пробва да стартира война в сърцето на Европа

Съединени американски щати: Сърбия да прояви въздържаност и да призове към мир, това е в най-хубавия интерес на всички в Западните Балкани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР