Сърбия продължава да има имперско подсъзнание и с всички средства

...
Сърбия продължава да има имперско подсъзнание и с всички средства
Коментари Харесай

Беким Кьоку: Пипалата на имперска Сърбия са най-голямата заплаха за Балканите

Сърбия продължава да има имперско подсъзнание и по всевъзможен начин се пробва да задържи с пипалата си новите и слаби страни към себе си като Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония. Белград има история на нападателна териториална агресия и разчита на социално-психологически основи, които благоприятстват насилието и споровете. Тъмният лидер на Югославските воини беше сръбският водач Слободан Милошевич, „ Касапинът на Балканите “, чиито сътрудници и до през днешния ден ръководят в Белград. Координацията сред страните от района и България, като най-мощната страна, с най-голямата стопанска система и член на Европейски Съюз, подсигурява мира и европейската интеграция. Това съобщи в изявление за БГНЕС Беким Кьоку, консултант на косовския министър председател Албин Курти по въпросите на двустранните връзки със Северна Македония и някогашен народен представител в страната.

На въпрос на БГНЕС кой дестабилизира Балканите и подтиква страните към спор, Кьоку акцентира, че безапелационният отговор – “Сърбия ”, може да бъде даден единствено посредством къс обзор на историческите обстоятелства.

„ Политика без история е игра “, споделя Албин Курти, министър-председател на Косово. Необходими са доста малко знания по история, с цел да се заключи, че районът, Балканите и даже Европа са обезпокоени от дестабилизиращото политическо държание на Сърбия. Идеите за „ Велика Сърбия ” и в този момент със „ Сръбски свят ” постоянно са били подхранвани от Белградската академия на науките и изкуствата и Сръбската православна черква. Сърбия е единствената причина за войните за разпадането на Югославия, в Хърватия, Босна и Косово, довели до гибелта на към 150 хиляди души, множеството от които старци, дами и деца. Това беше най-смъртоносната война в Европа след Втората международна война. Тъмният лидер на тези войни беше сръбският водач Слободан Милошевич, „ Касапинът на Балканите “, съобщи Кьоку, като добави:

“Днес, 24 години след последната му война, тази в Косово, Сърбия се води от близки сътрудници на „ Касапина на Балканите “, неговия министър на пропагандата, Вучич, като министър председател, и представителя на държавното управление му Ивица Дачич, понастоящем министър на външните работи ”.

Съветникът на косовския министър председател не пропусна да означи продължаващите връзки сред режимите в Белград и Москва и войнстващия метод на сръбската върхушка.

“През последните 10 години Сърбия харчи към 1,5 милиарда евро годишно за въоръжение, което набира главно от Русия и Китай. Сърбия също по този начин е хазаин на най-голямата съветска база Sputnik в района, която употребява като пропагандна гореща точка. Сърбия не е наложила наказания на Русия, а Путин е най-популярният политик в страната, даже по-популярен от самия Вучич. Това са единствено няколко обективно проверими данни за евентуалния и враждебен метод на настоящето сръбско държавно управление ”.

Запитан дали западният свят схваща, че районът е изправен пред заплаха от завръщане на сръбския национализъм и надмощие, Кьоку акцентира, че Сърбия е предходник на съветските империалистически дейности. По думите му “Путин копира Милошевич в по-голяма степен, в сравнение с Сърбия копира Русия ”.

“Разпадането на федеративна Югославия с осем политически единици не беше задоволително единствено за Сърбия. Защо? Защото поддържаше превъзходна и хегемонна позиция във връзка с останалите 7 политически единици. Тя продължава да има имперско подсъзнание и по всевъзможен начин се пробва да задържи с пипалата си новите и слаби страни към себе си като Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония. Сърбия има история на нападателна териториална агресия. Сърбия разчита на социално-психологически основи, които благоприятстват насилието и споровете. С този нрав, който продължава да се възпитава от настоящия режим и до през днешния ден, той не може да се съгласи самичък да върви по пътя на евроатлантическата интеграция по естествен път. Въпреки че загуби три войни, Сърбия сътвори буферни зони, които употребява за дестабилизация и употребява дестабилизация като комерсиална валута с Европейски Съюз и Съединени американски щати ”, безапелационен е съветникът на Албин Курти.

Според него обстановката е кристално ясна за Запада, който непременно би трябвало да предотврати превръщането на Белград в служител на реда на Балканите.

“Тази историко-политическа гледка на сегашната обстановка, разказана тук, е доста ясна за нас, които поносим на личната си кожа сръбския национализъм, само че е кристално ясна и за западния свят. Сърбия в Европа е, както споделих, този нарушител, който непрестанно нарушава закона и прави закононарушения, като в това време показва признака на уязвимост и изтощение на Европейски Съюз. Страшно е да се спекулира, че проектът на Европа за бъдещето на Балканите е да сътвори мощна Сърбия, която да играе ролята на служител на реда, тъй като сама няма волята и потенциала да поддържа реда и мира в района. Една могъща Сърбия е арогантна Сърбия и непрекъсната опасност за задачите Балкани ”, означи Кьоку.

Той разяснява вероятностите в връзките сред Косово и България, дружно с другите прилежащи страни Албания и Северна Македония, както и ролята на София в геополитическите процеси.

“С идването на Албин Курти отпред на държавното управление на Косово се сътвори доста по-топъл климат, който благоприятства развиването на по-близки връзки сред двете страни в частност, само че и сред двата народа като цяло, албанците и българите. Той е труженик за по-силен съюз сред българи и албанци. Неслучайно измежду редките двустранни срещи, които имаше на форума в Блед, беше тази с българския министър председател Денков. Изявлението му в Тетово, че Северна Македония би трябвало да се сближи с България, Косово и Албания и да се дистанцира от Сърбия, получи интернационален отзив ”, напомни Кьоку, като разяснява плана “Отворени Балкани ” и същинската му същина:

“Правителството на Курти беше и е срещу плана " Отворени Балкани ". В изявление преди две години за българската преса споделих, че този план, иницииран от Сърбия и за жалост подсилен от Еди Рама, има за цел да върне Северна Македония в политически съюз със Сърбия, като мини Югославия. Албанците като народ, където и да са на Балканите, в никакъв случай не са одобрявали другарството на Еди Рама с Вучич. Той оправдава това неуместно другарство с екстравагантността си, която в действителност е политически ексцес ”.

Според съветника на косовския министър председател, София би трябвало да поеме самодейността и да играе доста по-голяма роля, като най-мощната страна в района и член на Европейски Съюз.

“До този миг положителните връзки сред нас бяха, за жалост, съвсем на платонично равнище. Много малко е направено съответно. В тези връзки - би трябвало да се каже с огромна вероятност - от България зависи да играе по-активна роля, в сравнение с е имала до момента. Тя е най-мощната страна, с най-голямата стопанска система и член на Европейски Съюз. Когато държавните управления на Северна Македония не се интересуваха от Коридор 8, който свързва Черно море с Адриатическо море по шосе и железопътен превоз, България трябваше да бъде по-настоятелна, заради по-голямото си въздействие в Европейски Съюз. Мисля, че е време да се реализира доближаване в разнообразни области, изключително стопански, интелектуални, културни и така нататък Може би увеличението на личния състав в посолствата, откриването на консулства в разнообразни градове ще бъде първата стъпка в развиването на нови връзки ”, уточни Кьоку.

По думите му координацията сред добросъвестните партньорски страни в унисон с европейския развой може да бъде поръчител за мир и разцвет на Балканите.

“Съзнанието на Тирана за съдействие с Хърватия, България, Черна гора и изключително с Косово, обяснява обстановката на Балканите, подсигурява мира и форсира европейската интеграция. Политиките ни би трябвало да бъдат координирани и не би трябвало да разрешаваме на Запада да си губи времето да мечтае за европейска Сърбия. При слаби Балкани Сърбия си остава една солидна Русия в района. С един координирани Балкани Сърбия може да смени лидерската си прослойка ”, акцентира Кьоку в умозаключение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР