Сърбия планира да купи от френската компания Dassault Aviation 12

...
Сърбия планира да купи от френската компания Dassault Aviation 12
Коментари Харесай

FT: Сърбия се отказа да купува руски изтребители и оръжия

Сърбия възнамерява да купи от френската компания Dassault Aviation 12 изтребителя Rafale за 3 милиарда евро, което ще бъде най-голямата оръжейна договорка в в актуалната история на балканската страна, написа Financial Times. По-рано Сърбия разчиташе на руските военни технологии, само че " поради геополитически условия " се отхвърли от сключването на контракт с Русия.

Очаква се договорът за самолетите да стане факт през околните два месеца, заяви сръбският президент Александър Вучич след срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон в Париж.

Източник от сръбското министерство на защитата разяснява пред Financial Times, че договорката е контрактувана над 90%, само че предстоят още разяснения по финансовите условия. По думите му, военната " спецоперация " в Украйна е " ускорила диверсификацията " на военните контракти. Той добавя, че заради геополитическите условия към този момент е невероятно да се разчита на руските технологии, „ даже да желаете да купувате от Русия ".

Договорът за самолетите бележи прекосяването на Сърбия към договори за западни въоръжения " след десетилетия взаимозависимост от съветските самолети ", показва Financial Times. Съветските МиГ-29, които в този момент се употребяват от сръбските въоръжени сили, ще доближат лимита си на употреба през околните 10 години.

Според източника на Financial Times, покупката на Rafale към момента не е всичко. Белград се снабди с френски радари и ракетни системи и счита да придобие и транспортни самолети Airbus.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР