Сърбия отбеляза 25 години от началото на въздушната кампания на

...
Сърбия отбеляза 25 години от началото на въздушната кампания на
Коментари Харесай

Навършват се 25 г. от бомбардировките на НАТО срещу Югославия

Сърбия означи 25 години от началото на въздушната акция на НАТО против Съюзна република Югославия, известна като интервенция " Съюзнически сили ".

Късно в неделя хиляди хора се събраха край останките на някогашния щаб на армията в Белград – постройката беше съществено развалена по време на бомбардировките, а останките й бяха превърнати в монумент. Демонстранти държаха транспарант, на който пишеше " Когато армията се върне в Косово ", а някои развяваха съветски флагове. Припомняне, че през 1999 г Русия взе страната на Югославия.

 
Преди четвърт век започнаха бомбардировките над родината ни и 25 години по-късно тази постройка, щабът на армията, към момента стои като знак на това, което ни предизвикаха.
Дамян Кнежевич – уредник на демонстрацията

В редица сръбски градове бяха проведени възпоменателни церемонии. В Белград политици, военни и задгранични дипломати сервираха венци на паметника на децата жертви на бомбардировките.

В град Кралево в централна Сърбия, на анимирана стена бяха прожектирани имена на известните жертви на бомбардировките на НАТО.

А те бяха подхванати от Алианса, без да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това провокира разпалени диспути за легитимността на дейностите на НАТО. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР