Сърбия няма да влиза в конфликт с Русия, която е

...
Сърбия няма да влиза в конфликт с Русия, която е
Коментари Харесай

Защо в Сърбия отказа да подкрепи ЕС срещу Русия

Сърбия няма да влиза в спор с Русия, която е неин древен съдружник, и ще води самостоятелна външна политика, съобщи сръбският вътрешен министър Александър Вулин. Така той отговори на апела на посланика на Европейски Съюз в Белград Еманюел Жофре Сърбия да поддържа Европейския съюз в борбата с Русия, оповестяват от пресслужбата на Министерство на вътрешните работи на републиката.

„ Уважаемият дипломат на Европейски Съюз Жофре може да чака, че Сърбия няма да влезе в спор с Русия, своя древен и постоянно единствен съдружник. Посланик Жофре също може да чака, че Сърбия ще води самостоятелна политика, до момента в който отпред е Александър Вучич “, сподели Вулин.

В същото време шефът на Министерство на вътрешните работи на републиката означи, че Белград ще се придържа към нормите на интернационалното право, „ което е доста повече, в сравнение с Сърбия може да чака от Европейски Съюз “.

Миналата седмица Вулин сподели в ефир, че едно от най-големите разследващи организации в света възнамерява да стартира акция за неговото дискредитиране в медиите, в случай че не се откаже от позицията си за Русия. Според министъра на вътрешните работи на Сърбия неговата политика за създаване на връзки с Москва се счита за неприемлива.

По-рано Вулин разяснява апела на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към Белград да избере на коя страна е, визирайки спецоперацията, която Русия организира в Украйна. Както сподели сръбският министър, страната му неведнъж е ставала обект на голям брой опити за изнудване и ултиматуми, само че републиката е „ на своя лична страна “, с което, както акцентира той, не могат да се похвалят множеството нации на Европейски Съюз. Вулин напомни, че Сърбия е задължавана да наложи антируски наказания. В същото време той се запита кой подсигурява, че и сръбската страна няма да бъде задължена да доставя оръжие на Украйна и да стане част от спора на нейна територия.

Е вропейски напън

Припомняме, че на 16 май ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел на конференция след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел прикани Сърбия да се причисли допустимо най-скоро към антируските наказания на Европейския съюз и да продължи да се придържат към външната политика на Европейски Съюз. В същото време Борел акцентира, че поддържането на мощни връзки с Москва е несъвместимо с построяването на общо бъдеще с обединяването.

По-късно, на 30 май, немският евродепутат Виола декор Крамон-Таубадел съобщи, че ще бъде оказан по-голям напън върху сръбските управляващи, с цел да бъде принудена страната да поддържа глобите, наложени от Запада против Русия. Освен това, съгласно Крамон-Таубадел, Белград би трябвало да координира политиката си с Европейски Съюз.

На собствен ред Александър Вучич, говорейки на конгрес в Братислава на 2 юни, сподели, че Белград не е наложил санкционни ограничавания против Руската федерация, защото 77% от жителите на Сърбия не поддържат приемането им.

На 14 юни обаче беше оповестено прессъобщение на Комисията по външни работи на Екологичен потенциал, в което Европейският парламент приканва сръбските управляващи неотложно да се причислят към решенията на Европейски Съюз против Русия. В документа се акцентира, че Белград би трябвало да се бори с " съветската агитация и други хибридни закани " в Сърбия и Западните Балкани като цяло.

В същото време Европейският парламент смята, че в Република Сръбска се следи декаданс по въпроси от основно значение за присъединението на страната към Европейския съюз. Според депутата от Словакия Владимир Билчик в светлината на събитията в Украйна Белград би трябвало да осъзнае нуждата от незабавни ограничения за „ придвижване по европейския път “.

След това Александър Вучич съобщи, че се оказва напън върху външната политика на Сърбия.

Би било безусловно самоубийствено “

Както означи Стеван Гаич, откривател от Института за европейски проучвания в Белград, позицията на сръбските управляващи във връзка с построяването на другарски връзки с Русия е безусловно съответна и разумна, като се има поради, че Брюксел и редица страни от НАТО оферират на Белград да върви против личните си национални ползи.

„ Те желаят безусловната капитулация на Сърбия. Ако сръбските управляващи наложат антируски наказания, както упорстват в Брюксел, това би било безусловно самоубийство за сръбската страна. Това би било икономическа злополука, в това число заради цените на силата, които към този момент бият всички върхове “, сподели анализаторът. Според Гаич, макар че Сърбия не се е включила към антируските ограничавания, последствията от въвеждането им от Европейския съюз към този момент се отразяват отрицателно на сръбската стопанска система.

Говорим по-специално за компликацията на въздушния превоз, както и за утежняването на енергийните проблеми. С антируската си политика Брюксел вреди на благосъстоянието на сръбския народ и способства за обедняването му. Но на Европейски Съюз не му пука: те не престават да гледат на Сърбия като на някакъв съветски състезател в центъра на Европа “, изясни специалистът.

В същото време самият Белград ясно осъзнава мнението на болшинството: преобладаващата част от сърбите не желаят въвеждането на антируски ограничения, добави Гаич. Според него, в случай че сръбското управление реши да работи срещу волята му, това ще докара до митинги и поредност от оставки.

Според Павел Кандел, откривател от Института за Европа на Руската академия на науките, сръбските управляващи би трябвало да вземат под внимание настроенията на жителите, които се опълчват на антируската политика.

„ Сега още повече сърби считат, че Белград не би трябвало да постанова санкционни ограничавания против Русия. Нещо повече, сходни възгледи са присъщи освен за сръбското общество като цяло, само че и за електората на партията Вучич, неговото лично ядро от гласоподаватели. Президентът на Сърбия и неговото обграждане не могат да подценен това. Те се пробват да водят такава политика, с цел да понижат, от една страна, натиска на Брюксел, а от друга, да не обидят поддръжниците си “, сподели Кандел.

Освен това, съгласно специалиста, курсът на Сърбия към Русия е мощно повлиян и от стопански фактори.

„ Въпросът е на първо място в енергийните запаси и изключително в газа, който Белград получава от Москва на най-ниската цена “, изясни той.

При предпочитание Брюксел, макар съветската поддръжка за Сърбия, несъмнено, може да „ прекъсне кислорода на Белград, само че няма да го направи “, счита специалистът.

„ Теоретично Европейският съюз може да провежда обсада на Сърбия, само че те въпреки всичко схващат, че вътре в републиката Европейски Съюз няма толкоз доста съдружници - прозападни политици. Такива хора нормално получават малко гласове на сръбските избори. В същото време те са извънредно разпокъсани и непрекъснато не могат да реализират единодушие между тях даже по основни въпроси. Затова Европейски Съюз няма да предприеме крайни ограничения. Брюксел ще продължи да оказва напън върху Сърбия, употребявайки най-вече политически способи, а може би и финансови. Но разновидността за цялостна икономическа обсада на страната е извънредно малко евентуален “, счита Кандел.

Стеван Гаич също счита, че Брюксел систематично ще ускорява натиска върху Белград.

„ Сърбия от самото начало усеща опасността от увеличение на равнището на подобен напън. И сръбските управляващи би трябвало да бъдат готови за всяко развиване на събитията, защото сходен напън няма да спре. Сърбия е заобиколена от страни от НАТО “, напомня анализаторът.

Според Гаич Белград се надява, че Европейски Съюз няма да наложи строги наказания против Сърбия, макар нейния отвод от политиката на наказания по отношение на Русия.

„ Тези очаквания са подбудени от обстоятелството, че Европейският съюз не е обединен в желанието си да накаже сръбското управление за непокорство. Сърбия има доста значим съдружник в Европейски Съюз - Унгария, с която граничи. Белград в никакъв случай не е имал толкоз положителни връзки с Будапеща, както в този момент. Освен това като цяло в Европейския съюз има намаляване на единството по въпроса за по-нататъшната борба с Русия, което усилва възможностите на Сърбия да отбрани курса си “, заключи анализаторът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР