Сърбия не иска война с Косово. Това категорично подчерта президентът

...
Сърбия не иска война с Косово. Това категорично подчерта президентът
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия не иска война с Косово

Сърбия не желае война с Косово . Това изрично акцентира президентът на страната Александър Вучич в изявление за организация Ройтерс. Държавният глава добави, че Белград ще стартира следствие на стрелбата в манастира в Банска, при която бяха убити един косовски служител на реда и трима сърби.

Вучич отговори задочно и на сътрудника си Вьоса Османи, която по-рано упрекна страната му, че е подстрекавала насилието в манастира. Според президента Сърбия няма интерес от сходни дейности, тъй като това би опорочила европейското бъдеще на страната .

По време на среща в Белград с датския външен министър, първият посланик на Сърбия Ивица Дачич също съобщи, че страната не желае безредици.

”Искаме да запазим мира, желаеме да предотвратим загубата на човешки животи, желаеме обстановката да бъде прегледана обективно и да бъдат прегледани всички аргументи за съществуващите проблеми - незачитането и неизпълнението на Брюкселското съглашение, подписано преди 10 години с гаранции от Европейски Съюз, като да вземем за пример основаването на Асоциацията на сръбските общини, което значи, че на север има сръбски служители на реда, т.е. сърби, които живеят в Косово и Метохия. В същото време не би трябвало да се позволява албанската полиция и военни сили да идват на север без утвърждението на КФОР ”, съобщи Ивица Дачич, външен министър на Сърбия.

Също пред Ройтерс президентът на Косово Вьоса Османи разяснява, че Сърбия към момента има териториални искания към Косово и работи, с цел да реализира " модела Крим ", като основава напрежение в северната част на Косово , където към 50 000 етнически сърби към момента считат Белград за своя столица и отхвърлят ръководството на Прищина.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР