Сърбия най-накрая пусна в действие, като плаващ музей, бойния кораб,

...
Сърбия най-накрая пусна в действие, като плаващ музей, бойния кораб,
Коментари Харесай

Сърбия реставрира бойния кораб, дал първите изстрели в Първата световна

Сърбия най-сетне пусна в деяние, като плаващ музей, бойния транспортен съд, дал първите изстрели при започване на Първата международна война, съобщи Ройтерс.

Това стана след години на лобиране на запалянковци, искащи реставрирането му.

Речният екран „ Бодрог “ е бил един от двата бойно кораба на Австро-Унгария доплавали до пресичането на реките Сама и Дунав към среднощ на 28 юли 1914 година Неговите две оръдия разкрили пукотевица по сръбски позиции в Белград, давайки началото на войната, лишила живота на към 20 милиона души.

Преименуван на „ Сава “, корабът е на работа и през Втората международна война, когато е потънал, откакто изваден от ръководещите в Хърватия колаборационисти на нацистите. След войната става част от флота на някогашна Югославия – до 1962 година, когато е продаден на частна компания за шлеп. Оставен е да гние в продължение на години на кей край Белград, преди сръбското държавно управление да го сложи под отбрана като културно завещание.

„ През 2015 година сръбското министерство на защитата взема решение, че корабът би трябвало да е под неговата пълномощия и той е причислен на Военния музей, като през идващите години се реставрира и преоборудва “, изяснява Наташа Томич, куратор на музея.

„ Сава “, който в този момент е изцяло реставриран и е на вода на река Сава край центъра на Белград, е един от двата оживели австроунгарски речни монитора, взели участие в Първата международна война. Другият – „ Лайта “, е на кей в унгарската столица Будапеща.

„ Сава “ е с дължина 56 метра, широчина 1,2 метра, водоизместимост 440 тона, прегазване - 1,2 метра.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР