Сърбия има намерение да поиска нейни сили да бъдат върнати

...
Сърбия има намерение да поиска нейни сили да бъдат върнати
Коментари Харесай

Сърбия иска да върне войници в Косово. Ще бранят своите

Сърбия има желание да изиска нейни сили да бъдат върнати в Косово. За сходни дейности загатна министър председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич. Според нея дейностите на косовския министър председател Албин Курти са довели до ръба на въоръжени конфликти и изрази мнението, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сърбия има право да върне избран брой свои войски в, съобщи Танюг.

Всичко, което Курти прави в този момент, провокира опасност освен за сърбите, а и за албанците и за цяла Европа, сподели Бърнабич.

„ Това е политика от 19-и век. Много съм разтревожена и не можах да заспя нощес. Курти докара всички нас, и сърби, и албанци, на ръба на войната. Но не го направи самичък. Имаме цялостно неуважение от страна на сътрудниците и Европейски Съюз, които не реагират или реагират, чак когато сме на ръба на пожара “, сподели министър председателят на Сърбия.

Тя упрекна задачите на НАТО и Европейски Съюз КейФОР и ЕУЛЕКС, че не си правят работата освен според Брюкселското, а и според съглашението от Куманово. Те не пазят сърбите в Косово нито в северната част, нито южно от река Ибър.

„ Поради това сме доста близо и считам, че през днешния ден президентът Александър Вучич ще даде повече информация за срещите му и според Резолюция 1244 да желаяме наши сили да се върнат в Косово. Защото
КейФОР не си правят работата
и сърбите в Косово не могат да се усещат в сигурност “, сподели Ана Бърнабич.

Резолюция 1244 апропо планува връщането в Косово на до 1000 сръбски бойци и служители на реда при избрани условия и за осъществяване единствено на избрани задания. Като връзка с интернационалните сили за сигурност,
маркиране и почистване на минни полета,
поддържане на наличие в сръбски исторически обекти, поддържане на наличие на основни гранични пунктове. Войници и служители на реда от Сърбия могат да се върнат за осъществяване единствено на тези задания и единствено със единодушието и под наблюдението на КейФОР.

Това значи, че съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации няма опция за изпращане на 1000 бойци по друга причина с изключение на гореспоменатите четири или без авансово съглашение.

Снощи косовски служител на реда е бил ранен Северно Косово. Това стана малко откакто в региона, обитаем най-вече с косовски сърби, бе
засилено полицейското наличие
на фона на ескалацията на напрежението там.

В известие на косовската полиция, представено от държавната косовска телевизия РТК, се показва, че група въоръжени мъже в автомобил „ Ауди “ са нападнали полицейски патрул. В резултат на случая служител на реда е бил ранен леко. Нанесени обилни материални вреди на полицейската кола, се показва в известието. Раненият служител на реда е откаран в болница. Инцидентът, станал в община Звечан, Северно Косово, се проверява.

Ръководителят на службата за Косово в сръбското държавно управление Петър Петкович осъди нощес усилването на наличието на косовската полиция в Северно Косово. Той го дефинира като принудителен и противозаконен акт, заяви Танюг.

Вътрешният министър на Косово Джелял Свечля сподели, че усилването на полицейското наличие в Северно Косово е нужно, с цел да се подсигурява сигурността там, осведоми косовската държавна телевизия РТК.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано сподели, че
Европейски Съюз е смутен от обстановката
със сигурността в Северно Косово и следи доста деликатно обстановката там, заяви сръбската редакция на телевизия Ен1.

„ Разбира се, осъждаме всички насилствени произшествия и набези. Европейски Съюз и страните членки приканват за отговорност и деескалация. Това е належащо, на първо място поради жителите там “, сподели Стано.

Той добави, че задачата на Европейски Съюз в Косово ЕУЛЕКС и на НАТО КейФор имат своята роля в обезпечаването на „ второ или трето равнище на отбрана “.

„ Те са на място, патрулират и наблюдават обстановката. Разбира се, фокусът би трябвало да бъде върху нормализирането на
връзките сред Сърбия и Косово,
защото това е от основно значение за европейския път и на двете страни, само че също по този начин и деескалацията на обстановката на място, което Европейски Съюз и неговите сътрудници непрестанно повтарят, последният път беше на срещата на върха в Тирана ”, напомня Стано.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР