Сърбия е страната с най-голям спад в тазгодишния доклад на

...
Сърбия е страната с най-голям спад в тазгодишния доклад на
Коментари Харесай

Фрийдъм Хаус: Сърбия е на път да се превърне в автократичен режим

Сърбия е страната с максимален спад в тазгодишния отчет на „ Фрийдъм Хаус “ заради нечестни избори, медии в плен, отслабени общински управляващи и години на подкопаване на независимостта на правосъдната система. Фондацията добави, че Северна Македония е претърпяла съществени неуспехи в региона на върховенството на закона.


В отчета " Нации в пренос ", който включва 29 страни, се показва, че районът на Западните Балкани е виновен за доста тревожни събития, както и че районната сигурност е опрощение за доста политически водачи да подкопават демократичните институции и да подценяват демократичните правила.

Хибридни режими сред два геополитически блока

„ Фрийдъм Хаус “ уточни, че 11 страни, които са избрани като по този начин наречените " хибридни режими " с характерности както на автокрация, по този начин и на народна власт, се намират сред два геополитически и нормативни блока.

Поради тази неустановеност институциите им са в уязвимо състояние, което в голямата си част води до крах на демокрацията през 2023 година

" Западните Балкани са виновни за доста тревожни събития. Сърбия претърпя исторически крах заради напъните на президента на страната Александър Вучич да консолидира властта през 2023 година ", се споделя в отчета.

Допълва се, че всеобщата пукотевица в началното учебно заведение " Владислав Рибникар " в Белград през май е подхранила митингите през лятото, на които сръбското държавно управление е дало отговор с " уговорени предварителни избори " през декември.

„ Фрийдъм Хаус “ съобщи, че Северна Македония е претърпяла съществени неуспехи в региона на върховенството на закона.

Фондацията предизвести за продължаваща корупция по високите етажи на властта през годината, защото партиите се сблъскаха с конституционните промени, нужни за продължение на пътя на РСМ към Европейски Съюз.

Според оценката на „ Фрийдъм Хаус “ Черна гора " към момента възвръща вредите от конституционната рецесия от 2022 година ", борейки се с нефункциониращи и корумпирани общински управляващи при неналичието на национална непоклатимост.

Фондацията съобщи, че Косово е една от трите страни, дружно с Унгария и Грузия, чийто резултат остава неизменен, макар бурната година за гражданското общество в тези страни.

" През май протестиращи косовски сърби влязоха в конфликт и раниха 30 бойци на КФОР, а през септември сръбски въоръжени лица проведоха нахлуване, при което бяха убити четирима души, в това число косовски служител на реда ", напомни отчета.

Геополитическото пренареждане от ден на ден тласка хибридните режими в разнообразни направления - към по-нататъшен институционален крах или към демократична консолидация.

" В доста от тези страни, само че изключително в Западните Балкани, политическите водачи употребяват по-големия фокус върху районната сигурност като опрощение за подкопаване на демократичните институции и занемаряване на демократичните правила ", се споделя в документа.

Сърбия е на път да се трансформира в полуконсолидиран властнически режим

„ Фрийдъм Хаус “ предизвести, че хибридни режими като Унгария, Сърбия и в по-малка степен Грузия са на път да се трансфорат в полуконсолидирани властнически режими.

Тези режими страдат от " преобладаваща политика на властта ", тъй че опозицията и гражданското общество имат известно поле за деяние, до момента в който всъщност ръководещата политическа секта може да предотврати всяка смяна в управлението.

" Описанието изцяло се отнася за днешна Сърбия, където режимът на президента Вучич крепко държи властта, като фалшифицира изборните процеси, господства в публичните и частните медии, след което брутално клюки членове на опозицията и деятели и сплашва общинските управляващи ", се споделя в документа.

„ Фрийдъм Хаус “ добави, че способността на опозицията или гражданското общество да въздействат върху държавната политика е по-ограничена в хибридите с преобладаваща властова политика.

На пръв взор наподобява, че тези режими просто пренебрегват несъгласието, само че на процедура е евентуално да потискат критиците с по-прикрити тактики, като да вземем за пример очернянето, заплашването и наблюдението, с които се сблъскаха сръбското гражданско общество, самостоятелните медии и опозиционното придвижване " Сърбия против насилието " през 2023 година

Конфликти и поляризация в Черна гора и Северна Македония

В отчета " Страните в преход " Черна гора и Северна Македония са в категорията на цикличните хибриди, при които постоянната промяна на ръководещите елити не разрешава да се осъществят обилни структурни промени.

" Докато циклично влизат и излизат от властта, съперничещите си партии, доминирани от персоналните ползи или персоналните желания на своите водачи, политизират и превземат слабите институции ", разясни отчетът.

„ Надеждите, които се появиха в Северна Македония през 2017 година след свалянето на антидемократичния министър-председател Никола Груевски, към момента не са се осъществили “, съобщи фондацията.

За разлика от Украйна или Молдова, Северна Македония не е подхванала обилни стъпки за унищожаване на корупционните мрежи, а властта продължава да се колебае сред обединения от няколко партии.

„ Фрийдъм Хаус “ твърди, че ВМРО-ДПМНЕ (чийто някогашен водач е точно Груевски) е попречила работата на Народното събрание, до момента в който е била в съпротива, и че тя е любимец за продобиване на президентските и парламентарните избори през 2024 година

Те декларират, че нито Груевски, нито най-близките му сътрудници са били подведени под отговорност за злоупотребите си на поста преди 2017 година

" Още по-лошо е, че противоречивите промени в Наказателния кодекс от 2023 година понижиха наказванията за такива злоупотреби, което докара до преустановяване на обилни каузи, до момента в който обществото към този момент се съвземаше от съдбовните корупционни кавги в опазването на здравето ", се споделя в документа.

Косово се ангажира с промени

Демократизиращите се хибриди, към които принадлежи и Косово, демонстрираха ангажираност с промените и укрепването на демократичните институции.

Както съобщи „ Фрийдъм Хаус “, държавното управление, което встъпи в служба в Косово през 2021 година, се опита да отклони страната от наследството на парламентарните битки, като настояваше за стратегия за промени, учредена на върховенството на закона.

Според тях министър председателят Албин Курти е инициирал нова процедура за инспекция на съдиите, само че отводът на Сърбия да признае независимостта на Косово остава главната спънка пред демократизацията.

" Въпреки споразуменията, реализирани сред двете държавни управления при започване на 2023 година, годината донесе неустойчивост и ескалация на насилието, подхранвани частично от неофициалните връзки на Белград с проведени незаконни групи ", се споделя в отчета.

Добавя се, че интернационалните сътрудници на Косово са реагирали остро на строгия метод на Курти към договарянията с Белград и неналичието на съвещания с косовските сърби, което е усложнило напъните на държавното управление да се освободи от това дългогодишно предизвикателство./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР