Съпрузи на осиновените ще могат да се обръщат към съдаПравят

...
Съпрузи на осиновените ще могат да се обръщат към съдаПравят
Коментари Харесай

Пада тайната на осиновяването

Съпрузи на осиновените ще могат да се обръщат към съда
Правят електронна платформа

Тайната на осиновяването пада с признатите промени в Семейния кодекс, препоръчани от ППДБ и подкрепени в пленарна зала от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. С новите текстове отпада условието за “важни условия ” в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се уголемява кръгът на лицата, които имат право да изискат откриване на тази информация, като с изключение на осиновеното лице и осиновителите, към съда ще могат да се обръщат съпрузи на осиновените лица, техни низходящи. До януари 2025 година би трябвало да бъде построена Национална електронна осведомителна система за цялостно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при изискванията на цялостно осиновяване.

Цветан Предов от Има Такъв Народ изясни, че в процеса по осиновяване са три съществени групи - дете, подлежащо на осиновяване, биологични родители и осиновители. “И трите групи би трябвало когато и да е да могат да схванат цялата информация, поради която детето е било препоръчано за осиновяване ”, сподели Предов.

Против фрапантните промени в Семейния кодекс изрече позиция юристът Бранимир Балачев (ГЕРБ), който изясни, че е неприемливо народните представители да позволяват вмешателства в живота и на осиновители, и на осиновен.

“Осиновяването би трябвало да сътвори една такава връзка, каквато е сред биологичен родител и дете, и тя е създавана в годините. Ние ще я нарушим по този метод ”, сподели Балачев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР