Съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки пита министър-председателя и

...
Съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки пита министър-председателя и
Коментари Харесай

ВМРО разтревожени от откриването на македонския клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация и евродепутат Ангел Джамбазки пита министър-председателя и служебното държавно управление за откриването на Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров “ в Благоевград.

Той упорства за отговори на въпросите дали в организацията на клуба има лица, свързани със сепаратистките организации ОМО „ Илинден “ и ОМО „ Илинден “ – Пирин, има ли налице подадена информация и искане от формалните управляващи на Северна Македония за разкриване на културен клуб в Благоевград и по какъв начин ще бъде управляван той.

Предвиденото разкриване на така наречен Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров “ би трябвало да се случи на 30 октомври. Ангел Джамбазки напомня, че министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че клубът в Благоевград ще съставлява културно-информационен център , като този в град София, а документите ще бъдат изпратени до българското държавно управление. Според разнообразни информации обаче помещението, в което ще се обитава, е наето от лице, обвързвано със закритото с решение на Окръжния съд в Благоевград „ Сдружение за отбрана на съществени самостоятелни човешки права “. То беше заличено, тъй като част от дефинираните в устава му цели, опонират на българската Конституция .

„ Н едопустимо е в сърцето на Пиринска Македония да бъде открит клуб, който да сее фракционизъм и антибългарски тези . Припомням, че срещу се разгласи и Общинският съвет на община Благоевград, който одобри декларация по тематиката. “, написа още съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация в преднамерено писмо до министър-председателя Гълъб Донев.

Ангел Джамбазки добавя, че един от гостите на откриването в Благоевград се чака да бъде водачът на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски, който по думите му е " рупор на див, антибългарски македонизъм ". „ Припомням неговите думи, че Договорът за другарство, добросъседство и съдействие е „ токсичен плод “, както и позицията му за отменяне на Договора от страна на Северна Македония. Към антибългарските му прояви можем да прибавим поддръжката за причинителя на палежа на Българския културен клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля, както и доста други “, прибавя Джамбазки.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР