Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов смята, че най-доброто решение

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов смята, че най-доброто решение
Коментари Харесай

ДБ поиска да бъдат оттеглени и двете кандидатури за шеф на БНБ

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов счита, че най-хубавото решение за снемане на напрежението в ръководещата коалиция, подбудено от избора на нов шеф на Българска народна банка, е и двете кандидатури бъдат оттеглени.

Всичко стартира със противоречивата номинация на " ИТН " за шеф на Българска народна банка, след което " Продължаваме промяната " издигна за поста собствен претендент – шефа на парламентарната си група Андрей Гюров, изразявайки явното си противоречие с оферти от Има Такъв Народ Любомир Каримански, който не се употребява с поддръжката и на другите две обединения в обединението - Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Напрежението ескалира през последните дни с протест на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, който е от квотата на Има Такъв Народ.

До момента нито Политическа партия, нито Има Такъв Народ се отхвърля от номинираните си претенденти за Българска народна банка. Това значи, че при гласуването в пленарната зала решението за бъдещия шеф на Българска народна банка остава в ръцете на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

По неофициална информация на съдружния съвет предходната седмица министър председателят Кирил Петков е предложил и Политическа партия, и Има Такъв Народ да изтеглят претендентите си за Българска народна банка и да се стартира нова процедура, само че от Има Такъв Народ са отказали.

Впоследствие водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов и негови съпартийци започнаха да нападат Петков и по други чувствителни за публичното мнение тематики като Северна Македония, което в допълнение усложни обстановката.

" Призивът ми е отговорно да се седне на масата за диалози. Да се приказва. Надявам се да намерим фигура, към която по опция да се търси поддръжката на целия парламент. Очевидно е, че към актуалните претенденти не може да се получи огромно болшинство ", сподели в петък Христо Иванов.

" Не вървим към разлюляване (на ръководството – бел ред). Има напрежение. От самото начало съм се опитвал постоянно да бъда прям с вас и вашите фенове и читатели. Коалицията е комплицирана, напрежение ще има, има и сега. Спомняте си, че предсказах, че в случай че не се откри задоволително рационално решение да се сплоти обединението към една кандидатура, ще има ескалация на напрежението. Това се случва сега. Аз оставам оптимист, че ще се откри рационално решение, тъй като не може за един човек, който и да е той, цялата страна да бъде дестабилизирана, ръководството да бъде сложено под подозрение ", сподели още Христо Иванов.

Малко по-късно Михаил Камбарев от Политическа партия сподели, че " за момента " Политическа партия има претендент и той се споделя Андрей Гюров. " Изключително заслужен и първокласен претендент и няма да бъде оттеглян ", добави Камбарев.

На въпрос дали при никакви условия няма да отдръпват кандидатурата, той отговори, че " за момента " Политическа партия има претендент и той е Андрей Гюров.

Според Камбарев напрежението за избора на Българска народна банка няма да разклати обединението. " Това са естествени процеси. Ние още първоначално дойдохме с ясната поръчка, че търсим най-големите специалисти. Имаме двама претенденти, за които Народно събрание ще реши. Това не е разлюляване. Това е избор сред двама души ", уточни той.

От Има Такъв Народ също отхвърлиха вид да отдръпват номинацията на Каримански. Това стана по време на конференцията, на която той разгласи, че.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР