Сантиаго, 27 януари 1939 г. /Хавас/ - Съобщават от Консепсион,

...
Сантиаго, 27 януари 1939 г. /Хавас/ - Съобщават от Консепсион,
Коментари Харесай

Преди 85 г. близо 50 хил. души загиват при едно от най-силните земетресения в историята на Чили

Сантиаго, 27 януари 1939 година /Хавас/ - Съобщават от Консепсион, че до момента са извадени отдолу под руините 1200 убити, само че трябвало още да стане претършуване на половината от руините. Поради оскъдицата на вода и хранителни муниции трябвало да се опразнят Консепсион и Чилан.

Освен това се оповестява, че в Парал имало 200 убити и в Сан Карлос - 100 ранени. Лекари и служащи заминавали за потърпевшите области и се реквизирали камиони за преместването на ранените. Подвижните лечебни заведения били незадоволителни макар санитарната поддръжка на военните управляващи. Снощи се очаквало идването на 500 бежанци от Консепсион, евакуирани от британския кръстосвач " Екзетър ".

***

Сантяго, 27 януари 1939 година /Хавас/ - Пострадалите от земетресението области имат тип на опустошени. Навсякъде се виждат единствено отломки. В Талкас вредите са обилни. Линарес Пакуанес и Сан Карлос са напълно разрушени. Пътят Парал - Кокуанес е блокиран и е невероятно да се стигне до града Кокуанес.

Обаче, в Чилан, град с 55 000 поданици, можа да се установи размера на опустошенията, породени от земетресението.

Между руините, в мрака преустановяван единствено от светлината на пожарите, се виждат убити и пъшкащи ранени. Останалите живи поданици споделят, че земетресението траело няколко минути. Светлините изгаснали и измежду ужасяващ тропот здания се срутили и избухнали пожари. Само двама или трима души съумели да избягат от общинския спектакъл, където имало 300 убити. Нужни са няколко седмици, с цел да се разчистят руините и да се изчислят тъкмо убитите, само че доста малко души са останали живи.

В Консепсион една британска банка е мощно развалена, катедралата, която бе наранена, ще би трябвало да бъде разрушена с динамит. Военните управляващи разстреляха четирима души, хванати в кражба. Здравният център в Сантяго изпрати два камиона с храни в потърпевшата зона.

Господин Рузвелт насочи до ръководителя господин Агире съболезнователна депеша. Според формалните среди, броят на убитите и ранените бил доста по-голям, в сравнение с бе обявено. Американският Червен кръст изпрати 10 000 $. Една задача от геолози и учени ще замине от Сантяго, с цел да изследва това земно събитие.

***

Сантяго, 28 януари 1939 година /Хавас/ - Катастрофалните последствия от земетресението наподобява да стават все по-големи. Според един свидетел, 70% от популацията, починало в града Чилан. В Кокенес има повече от 2 000 убити и 500 ранени и в Лонгави - 800 убити. Освен това има опасения от експлоадирането на тифусна зараза в потърпевшите области, където известията не престават да са затруднени. Войската упражнява надзор над радиостанцията и телеграфните и телефонните постове и единствено публични известия се предават.

***

Сантяго (Чили), 29 януари 1939 година /Хавас/ - Известява се от Куелено, че в резултат на земетресението, от 400 деца в летните детски колонии, 380 са били убити. Четири хиляди кг самун се изпращат всеки ден в земетръсната област.

Министерският съвет, призован под председателството на господин Агире, благодари на непознатите страни за помощта, която дадоха на Чили.

***

Сантяго (Чили), 31 януари 1939 година /ГТА/ - Нощес бяха маркирани нови земетресения в Консепсион и в Чилан. Щетите от земетресението се пресмятат на един милиард и половина песоси.

Чили е ситуирано по продължение на зона с висока сеизмична интензивност, известна като Тихоокеанския огнен пръстен. След земетресението от 1939 година при построяването на новите здания се ползват критерии, които да ги създадат по-устойчиви. Благодарение на тези критерии по-значителна част от новите сгради, издигнати след 1939 година, остават цели при огромното чилийско земетресение от 1960 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР