Санкционната война между Запада и Русия, започнала през 2014 г.

...
Санкционната война между Запада и Русия, започнала през 2014 г.
Коментари Харесай

Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос

Санкционната война сред Запада и Русия, почнала през 2014 година и съпроводена със спад в приходите на популацията, продължаващ от този момент по публични данни, ускори бедността и промени потребителските настройки на хората от всички доходни групи в Руската федерация, установи " Комерсант ".

Според оповестена с двегодишно забавяне статистика на федералната работа Росстат делът на малоимотните с приходи под виталния най-малко в съветските градове е повишен от 40,4 % през 2013 на 46,9 % през 2016 година, а в селата е намалял от 59,6 на 53,1 %.

Макар и неоперативни, тези данни " хвърлят светлина върху някои съществени трендове в стопанската система на Русия ", написа вестникът. Както сочи оповестеният през вчерашния ден от Росстат годишник за 2018 година, при внезапно намалелите си приходи през 2014-2017 година съветските " семейства са се отказвали от тв приемници, компютри, мобилни телефони и квадратни метри (жилищна площ) поради хладилници и микровълнови печки ".

Въз основа на тези сведения " Комерсант " отбелязва: колкото са по-бедни хората в някоя група съгласно приходите, толкоз по-голям дял от тях има независима къща в Русия или част от такава.

Същевременно през 2017 година най-бедните съветски жители са имали повече мобилни телефони от най-богатите. Затова пък, откогато приходите в Русия очевидно понижават, хората от всички доходни групи в страната внезапно са нараснали каузи на разноските за храна, показва всекидневникът.

Заместването на вноса с родно произвеждане в Русия завърши, преди да е почнало. Жителите на федерацията са принудени да купуват артикули, създадени в чужбина, при все това сриването на рублата доста оскъпи вноса, установи съветското издание на " Форбс ".

Властите на Русия декларират огромни планове за заменяне на вноса от 2014 година, откакто Западът и Москва постановиха взаимни наказания.

Динамиката на вноса в Русия към този момент няколко години се променяше съгласно действителния курс на рублата. През предходната година обаче тази причинност ненадейно бе нарушена, означават специалисти, представени в материала. Изданието се базира на разбор, създаден от Руската академия за национално стопанство и държавна работа взаимно с Института за икономическа политика " Егор Гайдар ".

През десетте месеца на 2018 година курсът на рублата по отношение на $ се намали с близо 14 на 100, само че без да последва симетрично стесняване на вноса. " Нуждата от импорт се оказа толкоз мощна, че принуждава компаниите и жителите да купуват задгранични артикули без значение от повишаването ", изяснява икономистът Александър Кнобел.

Компаниите и жителите осъществят сега отсроченото търсене, счита финансовият аналитик Денис Поривай.

Според него след сриването на рублата през 2014-2015 година съветските предприятия и семейства са траяли да употребяват остарялото съоръжение, също така преди девалвацията на рублата хората са купували доста техника.

Сега обаче опциите на остарялата технологическа инфраструктура са на практика изчерпани, привършили са и запасите от електроника, купена преди сриването на съветската валута. Това постанова на хората в Русия да купуват артикули от импорт.

Време е да се признае, че съветската стопанска система има потребност от импорт, без значение че Москва е оповестила курс към заменяне на вноса, единомислещо заключават специалисти на списанието, представено от Би Би Си.

По думите на Александър Кнобел терминът " заменяне на вноса " даже е липсващ от дневния ред и в Русия към този момент се приказва за друго - за увеличение на износа.

" Ако погледнем размера на вноса по отношение на Брутният вътрешен продукт, този индикатор не се трансформира доста с годините - това също е индиректен знак, че в действителност няма никакво заменяне на вноса ", прибавя Денис Поривай. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР