Санкциите срещу Русия, наложени заради войната ѝ в Украйна, ще

...
Санкциите срещу Русия, наложени заради войната ѝ в Украйна, ще
Коментари Харесай

ЕС удължава санкции срещу Русия до 2024 г. и подготвя фонд в помощ на Украйна за 20 млрд. евро

Санкциите против Русия, наложени поради войната ѝ в Украйна, ще бъдат удължени с шест месеца и ще работят най-малко до 31 януари 2024 година Това заяви в четвъртък Съветът на Европейски Съюз.

Санкциите бяха въведени за първи път още през 2014 година в отговор на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, и противозаконното анексиране на полуостров Крим. Те бяха доста разширени след февруари 2022 година в отговор на съветската военна инвазия против Украйна.

Понастоящем настоящите наказания вклюват необятен набор от секторни ограничения, в това число ограничавания върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна приложимост, индустрията, превоза и първокласните артикули. Те обгръщат също по този начин: възбрана за импорт или трансфер на недопечен петрол по море и някои петролни артикули от Русия към Европейски Съюз, както и изключване на съветските банки от системата SWIFT.

Междувременно Европейският съюз приготвя проекти за основаването на фонд в размер на 20 милиарда евро, който да бъде в поддръжка на Украйна и да бъде изразходван в продължение на четири години. Целта на средствата е да се помогне на Киев да победи съветските окупатори.

Пристигайки на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел, върховняит комисар по външната политика на Съюза Жозеп Борел съобщи, че не може да даде прецизен размер за фонда, преди страните членки да са го разискали.

" Така че ще обсъдим по какъв начин да продължим да поддържаме Украйна в дълготраен проект, дълготрайни задължения за сигурност и гаранции за Украйна от наша страна. Представихме проект, с цел да осигурим финансова поддръжка за Украйна от идната година, която ще възлиза на много значима сума. Надявам се, че министрите ще го поддържат. ", сподели Борел пред кореспонденти.

Според дипломатически източник на " Франс прес " обсъжданата военна помощ е в размер на 5 милиарда евро годишно за интервал от четири години - от 2024 до 2027 година, макар че разискванията още са в " ранен стадий ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР