Санкциите на САЩ по Закона Магнитски дадоха силна подкрепа на

...
Санкциите на САЩ по Закона Магнитски дадоха силна подкрепа на
Коментари Харесай

Радев похвали САЩ за санкциите по закона „Магнитски“

Санкциите на Съединени американски щати по Закона " Магнитски " дадоха мощна поддръжка на демокрацията в нашата страна,  (вж. началото на записа) президентът Румен Радев, който взе участие във видеосреща на високо ниво по покана на американския президент Джо Байдън. Той означи, че преходът от тоталитарна система към пазарна стопанска система е минал през втора форма на авторитаризъм, отхвърлена с митингите на гражданското общество през лятото на 2020 година

Една от основните цели на американските наказания бе депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а отхвърлената власт бе на някогашния министър председател Бойко Борисов.
" Събитията в България през последната година потвърдиха, че демокрацията е надълбоко вкоренена в българското общество. То е витално и задоволително мощно да се опълчи на корупцията и авторитаризма, а хората са подготвени да отстояват гражданските си права. Институциите ни потвърдиха, че са способни да организират почтени и свободни избори ", сподели Радев. Той показа в резюме поуките от прехода, осъществен в България през последните 32 години:  " Преходът от централно планувана към пазарна стопанска система може да докара до дълбоки обществени разтърсвания. У нас той не съумя да изкорени бедността и породи емиграция и огромна корупция. Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна благосъстоятелност и възходящата социална незаинтересованост през миналите години създадоха предпоставки за напредък на нов вид властническо ръководство ".
В другите панели на интернационалния конгрес, който се организира онлайн през днешния ден и на следващия ден, вземат участие държавни и държавни ръководители от 111 страни, представители на неправителствени организации и публицисти с принос към укрепването на демократичните полезности и институции. Срещата се концентрира върху провокациите пред демократичните общества, както и върху общите старания за гарантиране на политическите свободи, транспарантното и отчетното ръководство, овластяването на гражданското общество, свободата на изложение и независимостта на медиите.
Като основни задания пред нашата страна Радев открои битката с корупцията, укрепването на независимостта на правосъдната власт, обезпечаването на отчетност на прокуратурата и първокласен законодателен развой. " Корупцията вреди както на страните, които са директно ограбвани, по този начин и на тези, които обезпечават леговище за добитото по незаконен метод ", сподели той и прикани за общи дейности в интернационален проект. В този смисъл президентът даде за образец поддръжката за българските жители, изразена с резолюцията на Европейския парламент от м. година във връзка с върховенството на закона в България, глобите, наложени от администрацията на Съединени американски щати по закона " Магнитски ", както и доверието, което демократичната общественост у нас разпорежда на професионализма на Европейската прокуратура при следствието на корупцията и измамите с европейски средства.

В срещата на високо ниво не бяха поканени Русия, Китай, Турция, Унгария, Беларус и други страни, които по преценката на САЩ се разминават с демократичните правила. Затова пък бе поканен Тайван, което разгневи двойно Китай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР