Санкциите на ООН в Мали ще отпаднат, след като Русия наложи вето върху подновяването на резолюцията

...
Санкциите на ООН в Мали ще приключат в четвъртък, след като Русия наложи вето
Коментари Харесай

Санкциите на ООН в Мали ще приключат в четвъртък, след като Русия наложи вето върху подновяването на режима, насочен срещу всеки, който нарушава или възпрепятства мирно споразумение от 2015 г., възпрепятства доставката на помощ, извършва злоупотреби с права или набира деца войници.

Независими наблюдатели на санкциите на ООН докладваха на Съвета за сигурност този месец, че войските на Мали и неговите чуждестранни партньори по сигурността, за които се смята, че са руската наемническа група Вагнер, използват насилие срещу жени и други „тежки нарушения на човешките права“, за да разпространяват терор.

Тринадесет членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на резолюция, изготвена от Франция и Обединените арабски емирства, за удължаване на санкциите на ООН и независимото наблюдение с още една година. Русия наложи вето, докато Китай се въздържа от гласуването.

След това Русия вместо това предложи удължаване на санкциите на ООН в Мали за една последна година, но незабавно прекратяване на независимото наблюдение сега. Това беше единствената страна, която гласува „за“, докато Япония гласува „не“, а останалите 13 членове се въздържаха.

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд каза на съвета, че Русия иска да премахне независимия мониторинг, „за да задуши публикуването на неудобни истини за Действията на Вагнер в Мали, които изискват внимание."

В отговор руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянски каза пред Ройтерс, че това е спекулация и прилича на „параноя", добавяйки, че Русия „отстоява интересите на засегнатата страна – Мали, като Съветът трябва да направи."

САЩ също така обвиниха Вагнер, който има около 1000 бойци в Мали, че е организирал внезапно искане от хунтата за напускане на мироопазващи сили на ООН от 13 000 души. Продължителната десетилетие операция се дължи на спиране до края на годината.

Хунтата в Мали, която завзе властта с преврати през 2020 г. и 2021 г., се обедини с Вагнер през 2021 г., за да се бори с ислямистки бунтовници.

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин загина при самолетна катастрофа в Русия миналата седмица и президентът Владимир Путин след това нареди на бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност към руската държава.

Военната хунта на Мали писа до Съвета за сигурност по-рано този месец, за да поиска санкциите на бъде отменен.

Текущият годишен мандат за режима на санкции на ООН и независимото наблюдение ще изтече в четвъртък. Руският посланик в ООН Василий Небензя даде да се разбере, че Русия няма да обсъжда повече въпроса след двете гласувания в сряда.

Съветът установи режим на санкции за Мали през 2017 г., който му позволи да налага забрани за пътуване и замразяване на активи. В момента има осем души, подложени на санкционните мерки на ООН. Независимите наблюдатели докладваха на съвета два пъти годишно за изпълнението и потенциалните нови назначения.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР