- Сънародниците ни са най-активни в подаването на молби за

...
- Сънародниците ни са най-активни в подаването на молби за
Коментари Харесай

Какво ще правят българите, за да останат в Англия след Брекзит

- Сънародниците ни са най-активни в подаването на молби за статут на уседналост
- Увеличават се отводите
6900 сънародници, живеещи във Англия, са кандидатствали единствено през юли за позволение да останат в страната и откакто тя напусне Европейски Съюз. Това излиза наяве от информация на английското вътрешно министерство за регистрацията на европейските жители поради Брекзит. Според нея българите са най-активни в подаването на молби за приемане на по този начин наречения статут на уседналост (settled status). Въпросното позволение бе въведено, с цел да подсигурява правото на към 3,5 млн. европейци, че ще могат да продължат да живеят законно в Обединеното кралство, да работят или учат, да се възползват от безплатното английско опазване на здравето и общественото подкрепяне. От април, откогато работи електронната система за регистрация, към една трета от тях към този момент са кандидатствали за него.

При българите

процентът е

най-голям – 54%,

или 54 100 души, което слага страната ни преди всичко по интензивност.

Това обаче не успокоява дипломатическите ни представители в Лондон, защото неправителствени организации считат, че българите на Острова са двойно повече от 100-те хиляди, за които английските управляващи имат сведения. Причината е, че статистиката не регистрира да вземем за пример членове на фамилии, които не работят, и трудещите се на черно. Ако Англия излезе на 31 октомври от Европейски Съюз, каквито са проектите, те също ще би трябвало да имат статут на уседналост, с цел да останат. А приемането на такова позволение няма да е по никакъв начин елементарно, в случай че не разполагат с регистрация на английски адрес, банкова карта или други документи, удостоверяващи, че са живели последните 5 година в страната.

Подобни доказателства се изискват от всички лица, за които няма сведения в административните, данъчните, обществените и здравните регистри на страната. И в случай че не бъдат предоставени, е доста евентуално да получат отвод за settled status или краткотраен статут на уседналост (pre-settled status), който обаче не им подсигурява безпроблемен престой. Още повече че с възходящата заплаха да се стигне до Брекзит без договорка се усилват и отхвърлените молби за settled status. През юли краткотраен статут са получили 42% от претендентите, до момента в който при старта на системата - 32%. В английските медии станаха известни и някои известни имена, на които е отхвърлен непрекъснат статут (виж карето).

По принцип да аплайват за статут на уседналост имат право всички европейски жители, които

поредни

5 години са

обитавали

във Англия. За пенсионерите нужният период е 3 година, а за лицата с трайна нетрудоспособност – 2 година Ако са били по-кратко, би трябвало да подадат заявление за краткотраен статут на уседналост и откакто натрупат нужното време, да аплайват още веднъж. Тъй като съществува неустановеност по какъв начин ще се развива идващите години имиграционната политика на Обединеното кралство, само на settled status се гледа като на сигурен документ. Затова не е изключено някои работодатели или наемодатели да откажат подписване на контракт или да предложат по-неизгодни условия като тип застраховка, че лицето с pre-settled status може в даден миг да се окаже без право да остане в страната.

Ако Англия напусне Европейски Съюз без съглашение на 31 октомври, срокът за кандидатстване за статут на уседналост ще бъде понижен с половин година и ще е до края на 2020 година Ще отпадне и плануванаъа процедура за обжалване на отводите. “Ако получите отвод, би трябвало да знаете, че евентуално сте се провалили на инспекцията за престъпно минало. За закононарушения няма да се считат актове и санкции за погрешно паркиране и превишена скорост ”, изяснява Васил Асенов, началник на службата по трудови и обществени въпроси в българското посолство в Лондон. Той поучава сънародниците ни, които са се открили в Обединеното кралство преди приемането на България в Европейски Съюз през 2007 година и към момента нямат английски паспорт, също да аплайват, даже и да имат някои от работилите до момента разрешителни за непрекъснат престой.

Това обаче не е добре да вършат тези, които имат желание да подадат документи за английско поданство до една година след Брекзит и имат нужните години престой в страната. Причината е, че в случай че го сторят, ще би трябвало да чакат още 1 година след приемане на статут на уседналост, преди да могат да изискат английски паспорт.

Settled status ще е нужен и за българските деца на Острова, с цел да вървят в детска градина, учебно заведение и да бъдат лекувани гратис. Такова ще се изисква и за родени във Англия българчета, които нямат английско поданство.

“Статутът на уседналост е в електронна форма. Гражданите

имат

непрестанен

достъп до него

и могат да го актуализират ”, споделя Мария Ангелиева, началник на българската консулска работа в Лондон. Тя поучава сънародниците ни, които не владеят добре британски, да потърсят помощ от непосредствен или от някоя от организациите с лиценз за имиграционна консултация, тъй като електронната система непрестанно задава въпроси и сверява дадените отговори.

По думите ѝ има доста благоприятни условия да се потвърди, че си обитавал във Англия, даже и да не си работил от самото начало и да не си имал народен застрахователен номер. Това може да стане посредством информация за посещаване при доктор, банкови извлечения за заплащания, фактури за платени битови сметки, самолетни билети, писма от държавни служби и всевъзможни документи, които съдържат името на претендента и са издадени на английска територия.

Също е нужен достъп до мобилен британски номер, тъй като процедурите за кандидатстване за статут са електронни и на разнообразни стадии от тях английските служби изпращат контролни кодове посредством есемеси. По същата причина е неотложно да имат и имейл адрес за преписка.

Статут на уседналост не дава права единствено на притежателя му, само че и на неговите близки родственици. Такива са съпрузи, дългогодишни сътрудници, деца или внуци, родители, баби и дядовци, които са подвластни от индивида със settled status. Те могат да дойдат на Острова до април 2022 година, в случай че има договорка за Брекзит, и едвам до края на 2020 година, в случай че няма. Необходимо обаче е да се потвърди с документи, че околните им връзки са отпереди Брекзит. Трябва да се има поради, че

един път получен,

статутът за

уседналост

не е до живот Ако притежателят му напусне Англия за повече от 5 година, той го губи и ще може да се върне в страната с виза. А какви ще бъдат те, към момента никой не знае.

По принцип Англия възнамерява от 2021 година да вкара нова имиграционна система, която изцяло ще отстрани привилегиите за европейците. Те ще би трябвало да аплайват за виза както всички останали чужденци, в случай че желаят да работят или да учат в страната. Лондон към този момент разгласи, че издаването им ще става мъчно и няма да подсигурява дълготрайно оставане във Англия, както до момента.

Ниско-

квалифицираните

служащи ще

имат право единствено

на едногодишна

трудова виза,

след което ще би трябвало да се върнат в родината за 12 месеца, преди още веднъж да могат да аплайват. В тази категория са доста българи.

Средноквалифицирани служащи ще потвърждават, че имат работа, която ще им носи 30 000 паунда годишен приход, с цел да получат 5-годишно трудово позволение. В момента цените на английските визи за жители отвън Европейски Съюз са сред 350 и 1200 паунда, като минимум заплащат студентите, а най-вече предприемачите.

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи, че ще желае и въвеждане на точкова система за претендентите, сходна на тази в Австралия, която в допълнение подсигурява, че ще се позволяват млади експерти и служащи, от които страната има потребност.

За краткосрочни пътувания до 90 дни за туризъм или посещение промени все още не се чакат. Дори да няма съглашение с Европейски Съюз, във Англия ще се влиза безвизово с персонална карта или интернационален паспорт.

Ако обаче искащите желаят да останат над 3 месеца, с цел да работят или учат, ще е належащо да аплайват за краткотрайно позволение за престояване (temporary leave to remain). Документът ще важи най-много за 3 година, като претендентите ще бъдат проверявани за престъпно минало и дали не заплашват националната сигурност. По тази причина е доста евентуално английските управляващи да спрат в даден миг да признават персонални карти и

да изискват

единствено паспорти

с биометрични

данни

Пътуващите ще би трябвало да имат и здравна застраховка, защото европейските карти за незабавна помощ ще спрат да работят, в случай че няма договорка за Брекзит.

Лондон отхвърли 2-ма известни готвачи
Британските управляващи отхвърлиха да дадат статут на уседналост на двама известни готвачи, които от години живеят в Англия.

Французинът Ришар Бертине е там от 1988 година Женен е за англичанка, има три деца и управлява своя готварска школа. Изненадата му е огромна, когато получава единствено краткотраен статут. След като споделя историята си пред медиите, английското вътрешно министерство прави инспекция. Заключението е, че той е употребявал неправилен формуляр при кандидатстването. “Сигурен съм 99%, че не съм го направил и съм извънредно обезпокоен, че има доста хора в моята обстановка ”, съобщи френският готвач.

Полският му сътрудник Дамиан Вавржиняк се оказа в същата обстановка, макар че работи от 15 година на Острова, има ресторант, готвил е два пъти за кралското семейство и е бил основен готвач по време на олимпийските игри през 2012 година Обяснението на управляващите бе, че той също е сбъркал. “Аз съм тук от 15 година и приказвам добър британски. Така че, в случай че ми е било мъчно да се оправя, мисля, че и на доста други ще е ”, отвърна полякът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР