Самостоятелна юбилейна изложба на утвърдения варненски художник Иван Обретенов ще

...
Самостоятелна юбилейна изложба на утвърдения варненски художник Иван Обретенов ще
Коментари Харесай

Иван Обретенов открива изложба в Градската художествена галерия

Самостоятелна юбилейна галерия на одобрения варненски художник Иван Обретенов ще бъде открита от 18 часа през днешния ден в Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна

Изложбата има празничен мотив - 75-годишния празник на създателя и ще може да бъде прегледана до от 7 ноември до 26 ноември 2023.

Експозицията демонстрира произведения живопис - маслена и акрилна, основани най-вече през последните две години. Включени са и някои акцентни творби от по-ранни креативен интервали на актьора. Ще могат да се видят присъщите за изкуството на Иван Обретенов композиции на границата на нереалното, в които човешките фигури са появяват като знаци в условността на мисловни пейзажи и поетични пространства.

“Тази галерия за мен е юбилейна, само че взех решение да не върша ретроспектива, а да покажа последните си работи. Затова и нямам някакво дидактично обръщение в нея - аз обичам по-свободните изяви. В моите картини фигурите са като знаци в пространството, имат систематизирано, условно наличие, конкретността не е моето нещо. Самата картина е съответна - тя е предмет, само че изображението в нея е многопланово - не блъска в една точка, не ти внушава някаква избрана концепция, разрешава голям брой прочити. Обичам свободата в рисуването и свободното пояснение на нещата, тъй като хората са разнообразни, всеки вижда по собствен метод. Дори съм забелязвал по какъв начин една и съща картина въздейства по друг метод на един и същи човек в друго време. Според мен това е качество. А заглавията са по-скоро поетична добавка към изобразеното, по тази причина са и къси, с по една дума, най-вече с две - “Някъде ”, “Един следобяд ”, “Двама ”. И в действителност провокират размисъл, тъй като заглавието добавя настроението, което излъчва картината. То показва, че това е изкуство, че е живопис, която, както споделя писателят Коста Радев, не е обещано всекиму да схваща. Макар че съм пишещ човек, аз заобикалям да включвам “литература ” в моите заглавия, макар че от време на време се постанова. Поетичното в картината, музикалното в картината - те са добре, обаче литературата - не. Например в портретите в тази галерия, които са от по-ранни години - на доктор Асен Матеев, на Антония Йовчева, на прелестната пианистка Хатия Буниатишвили, или детския портрет на сина ми Пламен от моите младини. Тогава дребния ми наследник ми позираше, а позирането е доста скучна работа, и момчето стартира да придрямва и ме попита - Тате, да изляза ли да си набера ябълки? - Бягай, бери! - крещя му, а той отиде и се върна с една ябълка. Сложи я на стола и в този миг аз го нарисувах с тази ябълка - ябълката сложи точка на цялото. Впрочем на афиша на изложбата съм поставил един автопортрет, само че отново в този жанр - не рисувам натурно, а всичко е една мъгла, в която проличава, че съм аз, с тази отсечена фигура - страхотна самотност излъчва. По мотив на този автопортрет се сещам за едно мое остаряло стихотворение, в което главната концепция беше за идването и отиването. А чудесна редакция даде добричкият стихотворец Сашо Серафимов, мой другар, който разгада доста тъкмо мисълта, която ме водеше в работата по тази картина и я изрази в няколко думи: “Като се връщам, отивайки ”. Тези думи споделят всичко за моята юбилейна галерия. “

Иван Обретенов е роден през 1948 година във Варна. Завършил е философския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” и е член на Съюза на българските художници. Има независими изложения и участия в групови интернационалните изложения, измежду които в Берлин, 1983, Москва, 1983, Гданск, 1986, Прага, 1987, Аоста, 1988, Торонто, 1989, 90, 91, изложба „ Gagliardi design ”, Лондон, 1992, „ Drouot ”, Париж, 1991, Дом Витгенщайн, Виена, 1997. Участва на пленера в Илинденци. Включен е в нидерландската сбирка „ 1001 Reasons to Love the Earth ”.

Откриването на изложбата е на 7 ноември от 18:00 ч. на ул. “Л. Каравелов ” 1.

Работното време на Градската художествена изложба - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР