Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол

...
Самолети на НАТО със система за ранно предупреждение и контрол
Коментари Харесай

НАТО разположи в Румъния самолети за наблюдение, ще следят руската военна активност

Самолети на НАТО със система за ранно предизвестие и надзор – АУАКС (Airborne Warning and Control System, AWACS) бяха ситуирани в Румъния, откъдето ще извършват задачи за наблюдаване на съветската военна интензивност наоколо до границите на 30-членния боен съюз. Край Букурещ кацнаха 3 от самолетите АУАКС. В продължение на няколко седмици те ще бъдат основани на летище Отопени, което е на към 200 км от източната граница с Украйна. За задачите на задачата в Румъния ще бъдат ситуирани и 185 бойци.
Това е явно солидно подсилване на съюзническото въздушно наличие на източния фланг. Тези доста значими елементи са спомагателни качества на НАТО за към този момент наличните сухопътни и военновъздушни сили в Румъния. От февруари 2022 година самолетите „ AWACS “ /ауакс/ извършват постоянни патрули в Източна Европа и в Прибалтика.
Генерал Даниел Петреску, шеф на Щаба на защитата на румънските въоръжени сили

Самолетите АУАКС, които НАТО назовава " очи в небето ", са част от флотилия от 14 самолета, които нормално са основани в Западна Германия. Те имат огромни куполни радари, инсталирани на фюзелажа, и могат да откриват самолети на стотици километри разстояние.
Със Системата за ранно предизвестие и надзор на въздушното пространство НАТО в действителност разполага с мощна, гъвкава и разгърната дарба за наблюдаване на въздушното и морското пространство. Екипът ми е добре квалифициран и скоро ще организираме задачи от Букурещ за стеснен интервал от време.
Бригаден военачалник Стефан Нойман, пълководец от НАТО

Разполагането на наблюдателните самолети е по отношение на използването на ограничения за подсилване на отбранителната позиция на Алианса в Черноморския район.

„ Бруталната съветска експанзия против Украйна, тези продължаващи офанзиви против гражданската инфраструктура демонстрират, че би трябвало да бъдем мощни. НАТО е потвърдила, че се е справила с това предизвикателство. Мисията, която стартира в Румъния, е още едно доказателство за нашата решителност да пазиме всеки сантиметър от територията на съдружниците “, съобщи Пеер Гебауер, дипломат на Германия в Румъния.

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари предходната година, НАТО ускори наличието си на източния фланг в Европа, в това число посредством изпращане на спомагателни многонационални бойни групи в страните от алианса - Румъния, Унгария, България и Словакия. АУАКС също по този начин правят постоянни патрули над Източна Европа и района на Балтийско море, с цел да наблюдават съветски военни самолети наоколо до границите на НАТО.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР