"Само за срок от една година банките подобриха с 3%

...
"Само за срок от една година банките подобриха с 3%
Коментари Харесай

Банките днес са в много по-добра кондиция

"Само за период от една година банките усъвършенстваха с 3% каузи на необслужваните заеми. "

"Банковият бранш реализира финансов резултат, подобен с този отпреди 10 години. "

"2019-а може би ще е първата година от много време, в която лихвите по еврови и левови позиции ще отбележат нарастване. "

Г-н Андронов, цветущ приз "Банкер на годината 2018 "!

- Благодаря от сърце. За мен беше доста приятна изненада. То се и разбра заради това, че не съумях да участвам на награждаването поради незабавни служебни задължения. От друга страна пък, е показателно, че премията не е режисирана, а по-скоро се дефинира по одобрен ред и правила на вестника. Така или другояче, нямах никаква концепция, че ще я получа, само че и да знаех, нямаше по какъв начин да трансформира работния си ангажимент. Бих желал още един път да кажа, че това не е премия за Петър Андронов, а за четири хиляди и двеста души в ОББ и другите компании на "KBC Груп " в България, които работиха, с цел да може Петър Андронов да вземе тази премия, въпреки и със забавяне. Още един път благодаря за оценката и признанието!

Изпращаме 2018 година. Кои съгласно Вас бяха най-значимите събития за банковия бранш през изтичащата година?

- Най-хубавото на миналата година бе, че като цяло беше спокойна и разреши на бизнеса, жителите и, несъмнено, на банките да работят в естествен темп. На второ място, изискванията разрешиха банките да усилят резултатите си, да проведат доста значимо и огромно пречистване на портфейлите си, тъй като необслужените заеми понижиха с 3% единствено за една година - един извънреден резултат, с оглед смяната в развиването и на международната, европейската, а и на българската стопанска система, за която би трябвало да се подготвим.

Отлична година като резултати за новия бизнес, отлична година за справяне с наследствата, които банковият бранш има от предишното, и доста основна поради това, че се консолидира политическа воля за кандидатстване в еврозоната, респ. в Банковия съюз. Това бе година със мощно изразен положителен баланс за стопанската система и за мощно подвластния от нея банков бранш.

Мога да изредя доста други позитивни резултати - имаме растеж на кредитирането, нарастване на броя на клиентите на банките, доста по-ниски разноски за хранителни запаси, съществени вложения в технологии и нововъведения, има още доста други основни усъвършенствания, които разрешиха на банковия бранш да реализира финансов резултат чак в този момент, който е подобен с този отпреди 10 години, и да си обезпечи стабилен финансов запас.

По-стабилна ли е банковата ни системата спрямо 2016-а, когато беше осъществена цялостна оценка на активите на банките и стрес-тестове?

- Очевидно е по-стабилна. Само за период от една година банките усъвършенстваха с 3% каузи на необслужваните заеми, в случай че се върнем до 2016 година, това е над 5.5% усъвършенстване. Междувременно пораства новият бизнес. Капиталовите буфери на целия банков бранш се усилиха и облагата като инструмент за стабилизация на банковата активност и за вдишване на опасности също е солидна отбрана против поетите опасности. Смятам, че банковият бранш е в доста по-добра кондиция спрямо 2016 година.

Какви са прогнозите Ви за идния обзор, който ще се прави от Европейската централна банка?

- По принцип инспекцията е лимитирана, визира част от банките. Много е характерна, по тази причина дано да изчакаме резултатите и тогава да разясняваме. На този стадий е рано за някакви съществени терзания. Във всеки случай обаче прегледът на качеството на активите е в допълнение значително натоварване за проверяваните банки, които ще насочат огромна част от своите запаси за осъществяване на инспекцията.

А за лихвите по депозитите и заемите...

- Лихвите по доларовите активи и пасиви да вземем за пример към този момент са под въздействието на измененията, които започнаха в Америка преди три години. Помните, че през декември 2015 година Федералният запас направи първата дребна стъпка с 0.25% нарастване, което се повтори седем пъти - с наклонност да продължи по този начин и през идната 2019 година. С други думи, ние виждаме по какъв начин лихвеният цикъл към този момент стартира своя прогресивен курс за американския $.

Европейската централна банка върви с огромно закъснение, тъй като явно параметрите на стопанската система на еврозоната не позволяваха друго държание. И след близо три и половина години ще стартира, както самата тя анонсира, прогресивен лихвен цикъл с еврото. Това, несъмнено, ще се случи при изискване, че нещата се развиват по метода, по който, наподобява, да се развиват сега. Ако настъпи сериозен поврат, да вземем за пример поради политическа неустойчивост или поради стопански резултати в Европа, които са непредвидени, естествено, че ЕЦБ резервира правото си да промени и своите планове.

Така или другояче, 2019 година може би ще е първата, в която лихвите по еврови и левови позиции след години на намаляване ще отбележат първото си нарастване. Предстои да забележим.

Това обаче е доста условно, тъй като какво ще предприеме Европейската централна банка, с цел да направи така наречен нормализация и да стабилизира паричните салда, тъй че да бъдат относително устойчиви, зависи извънредно и от развиването на световната стопанска система и в частност от стопанската система на Съединени американски щати. Ако след година-две Федералният запас още веднъж премине към понижение на лихвите, а в Европа лихвите още са относително ниски, за еврозоната и за нас може да настъпи сложен интервал. Ще се получи по този начин, че преди да са изтеглени непотребните пари от предходната рецесия, може да се наложи стопанската система на еврозоната още веднъж да се предизвиква с парични инжекции. Дано това не се случва и нека - макар че е малко евентуално, ЕЦБ да има задоволително време да стерилизира свръхпредлагането на евро през идващите години, в това число и посредством покачване на лихвите в равномерен порядък, както го прави Федералният запас.

Не са малко дилемите, които би трябвало да се изпълнят, с цел да влезе България в механизма ERM II. Какъв съгласно Вас е реалистичният период за приемането ни в чакалнята на еврозоната?

- Много пъти към този момент се сподели, че това е политически въпрос. Техническите, технократските периоди са едно нещо, а политическата воля, политическото желание и политическото съгласие сред България и съответните европейски управляващи са нещо напълно друго. Даже техническите периоди да се изпълнят доста бързо или пък относително бързо, това още нищо не значи на политическия фронт. Там има различен график, различен дневен ред. Дневният ред на политическия фронт са изборите в Европейски Съюз, в обособени страни и те диктуват други значими тематики.

Аз чувам повече какво се случва на политическия фронт у нас, а там - явно, от наша страна има упоритост ефикасната покана за участие да се осъществя към края на идната година. Ако това стане, можем да считаме, че сме постигнали значителен триумф. Но няма да е по никакъв начин елементарно. Изключително значимо е и че и шефът на Българска народна банка, и министърът на финансите обявиха държавната позиция за по едно и също време влизане в Банковия съюз и ERM II.

Но редом би трябвало да протичат промени и в други браншове...

- Списъкът с условия, който се разисква с Европейската централна банка, е единствено за Българска народна банка и банковия бранш. Все отново обаче ние приказваме и за договаряния с Европейския съюз. В тези договаряния се слагат общите добре известни тематики за България, които са свързани с доста по-широки сфери от финансовия бранш. Страната ни има да свърши доста работа. Да беше единствено банковият бранш, евентуално щеше да е доста елементарно.

Какво ще пожелаете на сътрудниците си по случай професионалния празник на банкера - 6 декември?

- На всички над 25 хиляди чиновници в банковия бранш, включително и на сътрудниците от Българска национална банка и от комерсиалните банки поисквам здраве, както и поддръжката и закрилата на Св. Николай Чудотворец. Пожелавам им да имат признанието на клиентите си, макар че това не е по никакъв начин елементарно и просто. И да се гордеят с труда и специалността си!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР