Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и

...
Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и
Коментари Харесай

Какви са пробойните в Закона, койтo трябва да защити жените от домашно насилие?

Само за последната година 2764 дами са потърсили протекция и помощ от " Асоциация Анимус ". На това декор - огромна част от потърпевшите се опасяват да се извърнат или да подават сигнали, защото нямат доверие в институциите. Години наред продължава битката за измененията в двата закона у нас за домашното принуждение, само че резултат няма. Като сериозен проблем експертите показват неналичието на указател за подадените сигнали, стеснения кръг на хора, които са предпазени от закона и неналичието на държавен орган за предварителна защита.
Прочетете още
Според специалистите, в случай че 49-ото Народно заседание не ги одобри, обстановката в страната ни ще става все по-страшна.

След домашно принуждение от началото на годината до момента 11 дами са изгубили живота си. Последната жертва беше 32-годишната Кристина от София. Дори и да беше подала сигнал за принуждение, не е ясно каква протекция можеше да получи. Защото Законът за отбрана от домашното принуждение пази единствено лица, които имат фактическо съпружеско общуване. Според юрист Йорданка Бекирска преди всичко би трябвало да се промени това, с цел да може хора с по-широк диапазон да търсят отбрана.

" Институцията на съда, който работи по Закона за отбрана от домашното принуждение, нямаше да може да спомага, тъй като тя е отвън рамките на легитимираните лица, които могат да бъдат предпазени по този закон. Ако се беше обърнала към полицията - полицията заради липса на директна опасност и заради липса на конкретика в тази обстановка също нямаше да може да спомага ", съобщи пред Българска национална телевизия юрист Йорданка Бекирска.

Според доцент Милен Иванов полицията у нас страда от липса на чиновниците на терен. Това е повода предпочитано да се одобряват и записват единствено сигнали, които съдържат данни за осъществено закононарушение.

" Другите сигнали, които се подават в дежурните, се завеждат в общ указател и чакат решение, само че това очакване, в случай че вътре няма конкретика, може да е с години. Няма статистика, която при систематичен сигнал, който не съдържа закононарушение, да му се направи извод, че е рисков . В страната е нужно съществено криминологично проучване, с цел да може от него да стартира смяната ", добави доцент Милен Иванов, някогашен заместник-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи.

В края на януари след тричасов спор Народното събрание отхвърли за следващ път двата законопроекта за отбрана от домашното принуждение. Промените, които желаят организациите за протекция на потърпевшите, са за основаване на указател, както и Национален съвет за предварителна защита и отбрана.

" Ако страната си беше на мястото, нямаше да има неприятен имидж на институциите, хората не желаят да се обръщат към тях и по тази причина се обръщат основно към нас. Тези депутати, които приказваха такива нелепости в Народното събрание, да вземат да си свършат работата и да си прочетат оферти законопроект и да го гласоподават, а не да не приказват за фамилни полезности и да гонят караконджули и джендъри ", сподели още Надежда Стойчева, " Асоциация Анимус ".

За последните три години на телефон 112 има над 110 хиляди сигнала, свързани с домашно принуждение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР