Само за две седмици Илън Мъск придоби миноритарен дял в

...
Само за две седмици Илън Мъск придоби миноритарен дял в
Коментари Харесай

Илън Мъск vs. Twitter: Кой ще изпие отровното хапче

Само за две седмици Илън Мъск закупи миноритарен дял в Twitter, влезе в борда на обществената мрежа, след това го напусна и разгласи, че подава оферта над 43 милиарда $ за компанията. Хаотичните на пръв взор дейности са запазена марка на създателя на Tesla и SpaceX. Но доведоха до корпоративна война за Twitter, която може да промени мрежата радикално.
Хапче против Илън
На 4 април Мъск купи дял 9.2% в Twitter против над 2.6 милиарда $, с което стана най-големият акционер в сдружението. Само седмица преди този момент милиардерът беше пуснал анкета измежду 80 млн. свои почитатели в Twitter (естествено) с въпрос дали мрежата съблюдава правилата на свободното слово, с което сподели, че има проекти за компанията. Делът му обезпечи място в борда на шефовете с мандат до 2024 година И въпреки в началото Мъск да разгласи, че чака с неспокойствие да работи с изпълнителния шеф на Twitter Параг Аргавал и останалите шефове, след това в собствен жанр той се отхвърли от тази концепция. Според анализатори решението му има ясно пояснение - в изискванията на мандата му имаше експлицитни ограничавания да не купува повече от 14.9% от акциите на компанията. Само дни по-късно стана ясна и повода за отказването му - на 13 април босът на Tesla и SpaceX подаде враждебна оферта за целия Twitter от 54.20 $ на акция, което обаче е надалеч под цената отпреди година да вземем за пример, когато тя беше над 60 $, само че пък и много над тази от началото на годината.

Сега офертата на Мъск прави оценка компанията на 43.4 милиарда $, с една трета повече от пазарната им цена. Наричаната " враждебна оферта " (hostile takeover bid) в действителност значи нещо доста просто - предложение за изкупуване против желанието и без утвърждение на настоящия притежател. Или всичко зависи от волята на акционерите дали да си продадат акциите или не. Ако придобие компанията, той счита да я смъкна от фондовата борса в Ню Йорк.

Решението на Мъск е следващият тест за Аргавал, който размени ненадейно създателя на Twitter Джак Дорси отпред на компанията през ноември. Новият необут даде обещание няколко неща: да усили прозрачността, да усъвършенства продукта, да увеличи годишния оборот до 7.5 милиарда $ и да доближи 315 млн. дневни консуматори до края на 2023 година при 217 млн. сега.
Реклама
Офертата на Мъск обаче слага началото на огромна корпоративна война за бъдещето на Twitter, която занапред има капацитета да се разраства. Бордът на шефовете на обществената мрежа отговори на враждебното предложение на Мъск с така нареченото отровно хапче (poison pill), като по този метод най-малкото си завоюва време, с цел да обмисли идващия си ход.

Отровното хапче е постоянно срещан термин в корпоративния речник за акционерните права. Тази мярка дава опция на акционерите да купуват спомагателни бумаги в компанията с отстъпка, като по този метод " разводняват " цената на всяка обособена акция. Заплашена от враждебно усвояване компания - в тази ситуация Twitter, може да приложи проекта, в случай че някой купи 15% от акциите без утвърждението на борда. Така на всички останали акционери ще бъде предоставена опция да изкупят повече акции.

На 18 април Twitter подаде документа 8-K пред Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) с детайлности за проекта си: Акционерите ще могат да платят 210 $ за една хилядна от привилегирована акция в Twitter против всяка елементарна акция на Twitter, която имат. Всяка изкупена част от привилегированите акции ще им даде право на глас и към този момент ще коства двойна изкупна цена, т.е. 420 $.

В подадения документ до SEC от Twitter споделят, че проектът има за цел " да отбрани акционерите от насилствени или други нелоялни тактики за усвояване ".
Реклама
Според преподавателя по корпоративно право в University of Michigan Law School Адам Причард дейностите на Twitter освен ще обезценят хвърлените от Мъск пари за каузи от 9.2%, само че предприемачът ще би трябвало да заплати и надалеч повече от препоръчаните 43 милиарда $, в случай че желае в действителност да купи обществената мрежа.

" Това е икономическо самоубийство. Никой до момента не е задействал " отровното хапче ", въпреки тези ограничения да са налични още от 80-те години на ХХ век ", съобщи специалистът пред Reuters.
Няколко разновидността
След " хапчето " има няколко разновидността за връзките сред Мъск и Twitter. Според разбор на капиталовата компания Wedbush милиардерът може да разгласи финансовата си тактика, като набере дълг против дяловете си в Tesla и SpaceX. Така той може да убеди някои от вложителите в Twitter, които де факто не са получавали сериозен дял от листването на обществената мрежа до момента. Акциите на компанията са напълно леко нагоре от 2013 година до момента, до момента в който показателят Nasdaq 100 е скочил с 440% през този интервал. Милиардерът би трябвало да завоюва институционалните вложители и да си обезпечи 51% от правото на глас, след което ще може да размени настоящия ръб, в който е и създателят Дорси. Сред огромните акционери в Twitter са фондове на Vanguard и Blackrock, както и банки като Morgan Stanley и Barclays.

Друга опция е Мъск да откри стратегически сътрудник и да усили офертата си до 60 $ на акция, което съгласно Wedbush може да е по-реална цена. Но откриването на такива съдружници, изключително измежду фондовете за дялови вложения, ще е мъчно, защото финансовото показване на Twitter не е впечатляващо.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Третият вид е минимум евентуален на този стадий - Мъск непосредствено да се откаже от концепциите си и да продаде насъбрания дял в мрежата.

Естествено, има и друга опция - излизането на различен претендент за Twitter. Фондът Thoma Bravo, който ръководи активи за над 100 милиарда $, е измежду интересуващите се от обществената мрежа, заяви Reuters. Друг капиталов състезател - Apollo Global Management, също обмисля да се включи като финансираща страна в бъдеща договорка за Twitter - с Мъск или някой различен претендент, оповестиха източници от фонда, представени от CNBC.
Бъдещето
В обществените си изяви след офертата си Мъск разгласи, че се бори за свободното слово. Самата обществена мрежа до момента е била мегафон на вижданията му, защото милиардерът е един от най-популярните фигури в нея. " Мъск е самостоятелен състезател, сполучлив в бизнеса си и мога да схвана желанието му да има информационна платформа, която ще му разреши да показва вижданията си по метод, който дава отговор на личността му ", съобщи пред Wired Гари Купър, бизнес професор в Manchester Business School.

Но даже и Мъск да не успее да придобие Twitter, по всяка възможност обществената мрежа ще би трябвало тотално да премисли и промени модела си. Създадена две години след Фейсбук, Twitter по този начин и не съумя да издържи на темповете на надалеч по-големия колос. Въпреки че се употребява от най-популярните и могъщи хора в света, растежът на потребителите и приходите са мудни. На големи рецензии е подложено и модерирането на наличието: едни споделят, че е прекомерно меко, други - че е прекомерно строго, разяснява Financial Times. Според изданието бъдещето може да е обвързвано както с предлагането на характерни логаритми съгласно ползите на обособените консуматори, по този начин даже и на платена версия на обществената мрежа. Офертата на Илън Мъск единствено в допълнение ще усили натиска за промени в Twitter.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР