Само височината не е достатъчна, за да бъде едно влакче

...
Само височината не е достатъчна, за да бъде едно влакче
Коментари Харесай

Колко екстремни могат да станат влакчетата на ужасите се решава от ускорението и гъските

Само височината не е задоволителна, с цел да бъде едно влакче на ужасите фактически извънредно. Всичко – от скоростта до маневрите, до седалките – може да способства за възприятието за заплаха. Височината въпреки всичко обаче е една от най-значимите, защото просто както споделят хората „ от високо се пада най-лошо “. А това е тъй като силите стават по-сериозни.

Една от тях е земното ускоряване, която е мярка за това какъв брой бързо ускорявате. Тя е от особена значимост за астронавтите и водачите от Формула 1, да вземем за пример, които изпитват рискови ускорения като част от работата си.

На влакчето в парка можете да изпитаме позитивни и негативни ускорения. Под „ негативни “ нямаме поради, че скоростта ни ще падне под 0 км/ч: позитивно ускоряване усещаме, когато влакчето забързва ход и ни притиска обратно в седалката; негативно ускоряване е това, което се случва, когато влакчето забавя и усещаме по какъв начин се отделяме напред от седалката.

Размерът на тази мощ значително зависи от височината, защото колкото по-надолу падаме, толкоз по-бързо се движим. Същото важи и за какъв брой е отвесно рухването, защото безусловно отвесните рухвания ще упражняват по-голяма мощ спрямо тези по надолнище.

Промените в ускорението могат да бъдат занимателни за търсачите на мощни чувства, само че в случай че се стигне прекомерно надалеч, може да изпаднете в безсъзнание и да получите съществени пострадвания. Забавната зона е към 2 до 5 G (с G се бележи земното ускорение), само че е изчислено, че при 9 G можете да оцелеете няколко секунди.

Scientific American показва, че при ускоряване от 9 G тялото ви ще се усеща 9 пъти по-тежко, което би довело до изстрелване на кръвта към краката ви, само че тъй като в този момент е и по-тежка, сърцето ви към този момент няма да е задоволително мощно, с цел да може да я изпомпва нагоре до мозъка. Затова в случай че нещата не се забавят бързо, ще загубите схващане и ще умрете…

Би било допустимо да се направи влакче в увеселителен парк, което да надвиши човешката търпимост на ускорение; към този момент имаме самолети, които могат да я надвишават, само че те се употребяват в безвредни граници, тъй като – напълно разбираемо – водачите желаят да живеят.

Всъщност има концепцията (с чисто научна цел, не с практическа) за влакче-убиец, препоръчана от докторанта в Кралския лицей по изкуствата и някогашен чиновник в увеселителен парк Джулионас Урбонас, който проектира „ влакче за евтаназия “. Идеята е дейно да се употребява ускорението, с цел да се изтласка кръвта от мястото, където е нужна, като се провокира еуфория преди загубата на схващане и в последна сметка гибел.

Доста надменно към правосъдната система бизнес начинание, като се има поради, че задачата е да се умре… Но какво ще стане, в случай че желаеме да изпитаме възмобно най-голямата тръпка, която обаче няма да ни убие? Колко надалеч можем да стигнем?

Кингда Ка е най-високото влакче на Земята, като единствено с малко надминава Голямата пирамида в Гиза – 139 метра. В едно видео Business Explainer описа какво би се случило, в случай че увеличим рамерите му до главозамайващите 800 метра, с цел да достигнем височината на Бурдж Халифа – и резултатите не са положителни.

От тази височина евентуално ще достигнете скорост от към 370 километра в час, което ви излага на риск от увреждане на очите и допустима гибел, когато някоя патица ви прасне в лицето. Ако се съмнявате дали птица в лицето може да аргументи толкоз огромни вреди, ето по какъв начин наподобява Фабио Ланцони, откакто се удря в гъска, до момента в който се вози на влакчето Колесницата на Аполон.

Колесницата на Аполон доближава оптималната скорост от 117 километра в час, тъй че в случай че се беше качил на въображаемото ни влакче Бурж Халифа, можете да прецените сами по какъв начин случаят евентуално щеше да убие и него, и птицата.

Очила защищават очите на пасажерите на Formula Rossa, считано за най-бързото влакче в света със скорост 240 км/ч. За да се предпазите от удари на птици, ще ви е нужна каска, само че тогава ще се сблъскате с напълно нови рискове, защото тежестта ѝ ще се отрази на ускорението, което усещате.

Решението е да се забавят нещата с няколко лупинга, което е по-добре за по-сложни писти, които се концентрират върху скоростта, а не върху големите височини. И по този начин, що се отнася до това на каква височина можете да се изкачите, преди хората да стартират да умират, наподобява, че към този момент танцуваме с лимитите в Кинга Ка и Формула Роса. Макар че някой може да построи влакче в увеселителен парк, което да надвиши 139 метра, най-хубавият вид за рискови ускорения в небето евентуално е да станете астронавт.

Бон воаяж!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР