Само след няколко минути ще бъде даден старт на 47-ия

...
Само след няколко минути ще бъде даден старт на 47-ия
Коментари Харесай

Над 70 литературни събития и над 160 издатели в рамките на Международния панаир на книгата

Само след няколко минути ще бъде даден старт на 47-ия Софийски интернационален панаир на книгата. Той се провежда от Асоциацията „ Българска книга “ (в партньорство с Националния замък на културата) и е част от календара на културните събития на Столичната община за 2019 година.

Официалното му начало е планувано за 17.00 часа в Централното предверие на НДК. На откриването ще свири джаз групировка „ София”. Панаирът ще продължи до неделя – 15 декември.

Своите най-нови и известни заглавия ще показват над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина . В програмата са планувани и над 70 литературни събития – срещи с български и непознати създатели, преводачи и издатели.

Сред гостите тази година са Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл, Аксиния Михайлова и Елица Георгиева, които са поканени в границите на Международния книжовен фестивал, който тази година е отдадена на френскоезичната литература и нейното разнообразие . Това е седмият Софийски интернационален книжовен фестивал , проведен от Асоциацията „ Българска книга “ по същото време и на същото място като интернационалния панаир.

На 11 декември от 17.00 часа ще бъде показана стихосбирката „ Тишината след мен “ на полския стихотворец Тадеуш Домбровски , в превод на Вера Деянова. С създателя ще беседва поетът Пламен Дойнов, стихове ще чете артистът Станислав Кертиков.

В 19.00 часа в наличието на словенската художничка Самира Кентрич ще бъде показан графичният й разказ „ Балканалия “: Кръвта е по-сладка от меда “. За книгата ще приказват художникът проф. Анри Кулев и новоизбраният декан на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ и учител по графичен дизайн - проф. Веселина Вълканова.

Гост на Софийския интернационален панаир на книгата ще бъде и финландската писателка Юули Ниеми , чийто дебютен разказ „ Не върви самичък по пътя “ излезе на български предишния месец. Читателите й ще имат опция да се срещнат с нея на 12 декември от 13.00 часа в Мраморното предверие на Националния замък на културата. В диалога ще вземат участие преводачката й Росица Цветанова и българската писателка Юлия Спиридонова.

Тази година Украйна ще има собствен щанд (А7, полуетаж изток). В деня на откриването на панаира, 10 декември, от 19.00 часа, на сцената на Културната стратегия (етаж 4) ще се организира среща с украинските писатели Гаска Шиян, Остап Сливински и Христя Венгринюк . С тях за най-новите промени в украинската литература и в културния живот на Украйна ще беседва Светлозар Желев.

На 12 декември от 15.00 часа ръководителят на 39-ото Народно заседание (2001 – 2005) юристът проф. Огнян Герджиков ще показа книгата си „ Наследственоправна поема “.

Камен Алипиев-Кедъра също ще приказва за книги, а по-специално за стихосбирката „ Когато живееш с котка “ на Гери Турийска - на 13 декември от 17.00 часа и „ Животът от нещата “ на Красимира Хаджииванова - на 14 декември от 15.00 часа.

„ Събудете великана в себе си “ на Антъни Робинс ще бъде показана от Моузес Налока на 14 декември от 14.00 часа.

За децата също ще има специфични изненади - премиерата на „ Защо медът е толкоз сладостен?” - приказка с просветителни игри от Мая Бочева - Уики; практичният справочник „ Детска академия за положителни маниери “ на Невена Басатова, „ Приключенията на Поля “ от Анжелина Денчева, „ Детски пиеси “ от Недялко Йорданов.

Ден преди закриването на Панаира – на 14 декември (събота) Асоциацията „ Българска книга “ ще връчи годишната си премия за най-хубав издателски план „ Златен лъв “ – 2019 година .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР