Само с един свой (потенциален) ход румънското правителство успя да

...
Само с един свой (потенциален) ход румънското правителство успя да
Коментари Харесай

Идеята на Румъния да спре плащанията към пенсионните фондове срина местната борса

Само с един собствен (потенциален) ход румънското държавно управление съумя да уплаши вложителите на локалната борса и да повлече надолу най-важният показател на нея, в който влизат 13-те най-големи компании на румънския финансов пазар.

Спорната концепция на ръководещите в Букурещ да спрат заплащанията към втория пенсионен дирек и частните пенсионни фондове за период от 6 месеца, която изтече в медии в края на предишния месец, докара до сериозен трус на румънската борса. Плановете на държавното управление са със спестените пари да закърпят дупки в бюджета, само че съгласно мнозина специалисти това е крачка към национализирането на парите за втора пенсия.

Основният показател BET е изгубил 7.3% от цената си през месец май, като е паднал на равнището си от февруари. До преди разкриването на държавните планове показателят беше във прогресивен тренд, пресечен от опасенията на вложителите за държавна интервенция в частните фондове, написа изданието Romania Insider.

 Снимка 363062

Причината по тази причина е, че пенсионните фондове са един от главните вложители на локалната борса и спирането на вноските към тях значи и риск за капиталовложения. По информация на румънския финансов орган към края на 2017 година локалните пенсионни фондове ръководят активи на стойност 8.55 милиарда евро.

" Силният пазарен растеж от началото на годината съумя да задържи борсата в Букурещ в позитивната територия през последните пет месеца. Местният финансов пазар сподели, че му липсва дълбочина, защото месец май донесе вълна от по едно и също време вътрешни и външни несигурности, което докара до стихия в локалната инвеститорска общественост ", разяснява изпълнителният шеф на борсата, представен от локалното издание Romania Insider.

Силният трус на румънската борса демонстрира какъв брой са уязвими пазарите в района на непредсказуеми политически решения. Според данни от направените предходната година стрес проби на пенсионните фондове в България 45% от всички средства в тях са вложени в страната, а огромна част от тях - на локалната борса.

 Румъния национализира пенсиите, с цел да попълни дупката в бюджета си
Румъния национализира пенсиите, с цел да попълни дупката в бюджета си

Правителството разисква вид да спре заплащанията към втория дирек
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР