Само през тази година 200 000 безработни и заети лица

...
Само през тази година 200 000 безработни и заети лица
Коментари Харесай

За 3 години социалното министерство отделя за обучения 1 млрд. лева

Само през тази година 200 000 безработни и заети лица ще преминат образования за базови или междинни цифрови умения
В идващите години до 2027 година финансовият запас, който ще бъде вложен за образования на безработни и заети лица, е в размер на 1 милиарда лева Очаква се да бъдат обхванати. Това съобщи общественият министър Иванка Шалапатова по време на конгрес в София, отдаден на уменията на бъдещето, по отношение на кандидатурата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), съобщи Българска телеграфна агенция.

С ресурса ще се обезпечи достъп до образования, придобиване и повишение на квалификации. Това ще спомогне да се понижи несъответствието сред търсене и предложение на пазара на труда, сподели министърът.

Шалапатова изясни, че с две години е бил занимателен планът за доставянето на образования за цифрови умения и основаване на платформа за образования на възрастни. Инициативата започва на 21 декември, напомни тя. Само за тази година 200 000 безработни и заети лица ще преминат образования за базови или междинни цифрови умения. До средата на 2026 година проектите са мярката да обхване до 500 000 души, уточни Шалапатова. По думите ѝ също до 2026 година ще се даде опция на 100 000 безработни и заети лица да се заявят непосредствено на изпит и да сертифицират своите цифрови умения.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) българското население продължава да понижава и застарява, а популацията в трудоспособна възраст понижава и това се отразява отрицателно на пазара на труда в посока дефицит на работна мощ, изясни министърът. Тя означи ниското ниво на безработицата през декември м.г. - 5,6%, само че акцентира, че би трябвало да се гледа " изцяло и сложно на фактологията " и тя да бъде интерпретирана качествено. Повече от 60% от интервюираните работодатели в нашата страна показват усложнение при намирането на работна мощ, която да има съответните пълномощия за потребностите на съответните компании. Това сочи изследване на общественото министерство, извършено през Агенцията по заетостта, сподели също Шалапатова.

За тази година са увеличени ресурсите за дейни политики за пазара на труда с 15 млн. лева Активните политики ще доведат до стопански прогрес, разяснява министърът.

Фокус върху уязвимите групи и тяхното активиране на пазара на труда също е приоритет на общественото министерство, за който загатна Шалапатова. Тя акцентира и главната задача- разбор на пенсионната система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР