Само преди няколко седмици станахме свидетели на появата на наследника на един

...
Само преди няколко седмици станахме
свидетели на появата на наследника на
един
Коментари Харесай

Емануил Клисаров- българинът, който създаде визията на новата Dacia Duster

Само преди няколко седмици станахме свидетели на появяването на наследника на един от най-успешните автомобилни проекти в модерното автомобилостроене. Dacia Duster мина през цялостна трансформация и по време на международното ревю във Франкфурт се състоя преимерата на новата версия на емблематичния за марката модел.

След повече от 1 000 000 осъществени единици в целия свят, новият Duster, който беше представен и пред родна аудитория по време на , идва с напълно нов и доста по-модерен и стилен екстериорен дизайн с диодни светлини, нов и по необятен интериор, нови благоприятни условия за оборудването и други.

Визията на екстериора на новия Duster е дело на българина Емануил Клисаров- старши дизайнер в Groupe Renault. Освен по хитовия за марката Dacia модел, той е работил, а и продължава да работи (по засега засекретени проекти), по няколко от най-важните коли на групата, в това число новия Scenic и Espace, както и няколко от концептуалните разработки на френската марка Renault.

Роден през 1980 година в София, на 9-годишна възраст Клисаров отпътува със семейството си за Виена, а две години по-късно се реалокират в Монреал, Канада. Следват общоприета образователна стратегия, програма с разменни начала с френско профилирано образователно заведение със специалност авто дизайн, защита на дипломна работа в съдействие с GM през 2007 година, като междувремнно, по време на престоя си във Франция стажува в PSA Group, и взе участие във втора стажантска програма, този път в BRP (Bombardier Recreational Products).

Малко по-късно се слага началото на кариерата на Клисаров в редицита на Renault Group, откакто от компанията го поканват да се причисли към екипа на новооткрития дизайн център в Румъния, в който се създават модели както за Dacia, така и за Renault. През идващите 4 години Емануил потвърждава своите качества и през 2012 година е трансфериран във френското дизайн поделение на групата, къде започа да работи по новото потомство Scenic.

Емануил разказва работната среда в дизайн отдела на Renault Group като конкурентна и продуктивна, и след завършването и одобрението от страна на ръководството на Renault на новия Scenic стартира работа по един извънредно друг и футуристичен проект- концептуалната разработка , демонстрираща визията на френската марка за евентуалното развиване на Формула 1.

По отношение на новия Duster, Емануил коментира, че пред екипа са били поставени съществени насочни точки, в това число модернизирането на неговото SUV лъчение, да се подчертава върху приключенското в модела и върху по-мускулестите му черти, само че в същото време моделът е трябвало да остане семпъл, стабилен и без каквото и да било съмнение да бъде различим като Duster.

“Автомобилният дизайн е дизайн на милиметрите от време на време ”, споделя Емануил. “Защото нещо малко по-нагоре или по-надолу с няколко милиметра има голяма разлика ”.

След поредност от първични скици, технически рисунки на купето и отделни елементи, и поредни утвърждения на детайлни изображения, Клисаров и екипът успяват да основат автомобил който е по-изразителен, по-просторен, само че и динамичен като лъчение. За това спомагат изтегленото напред челно стъкло, трикомпонентните фарове, по-големите и изчистени арки на калниците, специфичните релси на тавана, които са еднообразно подчертаващи купето и солидни за функционалност, допълнителните стилистични детайли в задната част на предните калници, възможността за въвеждане на по-големи джанти, по-големите и преобладаващи челна решетка и челен похлупак, както и новата по-обемна задница с напълно нови задни светлини.

По отношение на създаването на интериорния дизайн на новия Duster, Клисаров разяснява, че въпреки и дело на друг отдел, той е бил основан по този начин, че нещата да бъдат пренесени на ново и много по-високо равнище от това, което познават клиентите от настоящата версия на модела. Всички детайли са позиционирани и завършени по метод, който да носи духа на цялата кола.

Още любопитна информация за живота и професионалната кариера на Емануил Клисаров можете да научите в долните видео материали, за качеството на звука на които се извиняваме авансово



Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР