Само преди няколко дни имаше земетресение в района на Вранча,

...
Само преди няколко дни имаше земетресение в района на Вранча,
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Ако нямаме Белене, просто няма да имаме ток

Само преди няколко дни имаше земетресение в региона на Вранча, което демонстрира, че тази зона е сезимична рискова и там не би трябвало да се строи атомна електроцентрала. Другият мотив против строителството на АЕЦ " Белене " е, че тя просто не ни би трябвало. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ някогашният ръководител на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров, съобщи вести.бг.

Според някогашния зам.-министър на стопанската система и енергетиката Явор Куюмджиев тези причини са несъстоятелни. По тази логичност никой на никое място нямаше да строи атомни централи. Много страни като Турция, Финландия, Унгария ни изпревариха, а ние стоим и броим звездите, съобщи Куюмджиев.

За " Белене " няма действителен вложител. Интересът на Русия е да строи, а не да влага в " Белене ", уточни Димитров.

Трябва като страна да се обединим към простата истина – в случай че нямаме " Белене ", просто няма да имаме ток. По думите му от 2022 година България ще има съществени проблеми с енергетиката, тъй като ще бъдат затворени половината ТЕЦ-ове.

Бъдещето на българската енергетика е две атомни електроцентрали - " Козлодуй " и " Белене ", плюс ВЕИ, съобщи Куюмджиев.

По думите на Мартин Димитров поддръжниците на плана " Белене " знаят, че централата няма да бъде издигната, само че цялата им концепция е да се харчат големи суми за консултанти. Искат да затворят половината българска стопанска система, с цел да може да работи " Белене ", сподели още Мартин Димитров.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР