Само преди месец - на 1 януари, влязоха в сила

...
Само преди месец - на 1 януари, влязоха в сила
Коментари Харесай

ММС отвори вратата към девалвация на треньорската професия

Само преди месец - на 1 януари, влязоха в действие над 3 страници промени в Наредбата за треньорските фрагменти (№1/04.02.2019 г.) на министерството на младежта и спорта (ММС), които охлабваха режима за придобиване на треньорски статут. Но това очевидно се е видяло незадоволително " демократично " на служителите на министър Красен Кралев и на 3 февруари ММС публикува на уеб страницата си за разискване по бързата процедура (14-дневен срок) план за още промени.

В някои от мотивите на пръв взор има известна логичност, само че крайният резултат, наподобява, ще е задълбочаване на девалвацията на треньорската специалност, изключително за някои длъжности, като да вземем за пример инструкторите.

Иначе няма разумно пояснение за какво в чл. 6, алинея 2, т. 3 се отстранява условието от поне 200 университетски часа образование за придобиване на инструкторска служба. При това с претекст, че " хорариумът на образованието не всеки път е посочен в документа, удостоверяващ извършеното образование. Установява се, че висшите учебни заведения не всеки път разполагат с информация за образования, извършени преди доста години, а за други образования се оказва, че хорариумът е непълен ". Т.е. защото претендентите или нямат документ, или не са учили задоволително, да ги създадем инструктори съвсем автоматизирано.

Всъщност в предишното в действителност е имало образования, при които според тогавашните изисквания хорариумът на обособените дисциплини не е упоменаван в дипломи и удостоверения. Но това сега се взема решение елементарно - със служебна записка от ВУЗ. А и най-малко от 10 година във всички удостоверения, които издават учебните заведения, хорариумът е вписан.

Сега с премахването на наложителния най-малко обучение се дава възможност  да се вършат инструктори на конвейер,  даже и за по 1-2 дни. А инструкторите са тези, които провеждат и организират занимания в региона на спорта за всички, в това число в детски градини и учебни заведения.

ММС отново трансформира и прословутия член 11, лобистко регламентиращ образованието на треньорски фрагменти от самите федерации (чрез школи или семинари). И тук служителите още веднъж улесняват най-долното равнище - инструкторите, като отстраняват условието инструкторската служба да се придобива след извършено образование от 120 часа и положен изпит.

Така, даже и единствено с еднодневен семинар на някоя федерация, почти всеки, който е бил картотекиран 5 г. като играч по съответния спорт, ще става инструктор. При това няма никакво изискване за учебен ценз - т.е. кандидатът да има най-малко приблизително или даже главно обучение. Няма и условие като кой да е бил картотекиран 5 г. - при деца, юноши, дилетанти или експерти.

В спомагателните разпореждания пък е променено условието за вписване в треньорския указател при заварено състояние на хора, родени преди 31.12.1969 година От тях  към този момент няма да се изисква копие от трудов договор или различен доказателствен документ , а единствено " декларация от съответната спортна федерация по отношение на заеманата от тях служба във федерацията или състезателен клуб, неин член ". Без критерии към федерациите за издаване на тези заявления. С други думи - има заплаха някои 50+ " треньори "  без действителна процедура да получават документа по убеждение или за " вярна "  позиция към управлението на съответната федерация.

Според ММС тези поредни промени в наредбата ще покачат " ефикасността и успеваемостта при реализиране на подготвителния развой посредством опцията повече квалифицирани експерти да бъдат вписани в регистъра на треньорските фрагменти, респ. да се включат в този развой ". Само дето е малко евентуално увеличеното поради занижени критерии количество да докара до по-голямо качество.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР