Само по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго

...
Само по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго
Коментари Харесай

Тайната стая на Микеланджело и 5 от най-известните му творби

Само по четирима гости скоро ще имат достъп до дълго критото място в параклис на Медичите във Флоренция, където някои специалисти приписват на Микеланджело рисунки с въглен по стените, предадоха АП и ДПА.

Тайната стая - дребно пространство с размери 10 на 3 метра, е открита през 1975 година, когато чиновници търсят нов излаз от параклиса поради увеличаващия се брой на посетителите. До 1955 година помещението е употребявано за депозиране на въглища, а по-късно е запечатано и забравено за десетилетия. Самите рисунки са открити под два пласта мазилка.

" Тайната стая " се намира в музеен комплекс, отдаден на династията на Медичите. Тогавашният му шеф Паоло Дал Поджето " твърдо вярваше, че те са дело на Микеланджело. Последва яростен спор, който продължава и до през днешния ден.  Според него  Микеланджело се е криел в дребното пространство от " гнева на папа Климент VII " (Джулио Дзаноби ди Джулиано де Медичи),за това, че е подкрепил просъществувалата малко република, свалила Медичите, и е скицирал етюди за някои от плановете си, напомня Асошиейтед прес.  

Микеланджело изпада в недружелюбност, тъй като до момента в който семейството Медичи е прогонена от Флоренция е надзиравал построяването на градските отбранителни укрепления в късия интервал на флорентинската република (1527-1530 г.). В последна сметка бил опрощение, възобновява отговорностите си към този момент при новата власт, само че го напуща през 1534 година и отпътува за Рим.

От 15 ноември всяка седмица до 100 гости ще получават достъп с предварителна резервация. По четирима души ще могат да влизат едновременно и ще остават най-много 15 минути в пространството.  Това е пилотен план до 30 март 2024 година, след което ще се направи оценка за последствията за нежните рисунки от достъпа на гости. В стаята се поддържат непрекъсната температура и мокрота, неразрешено е потреблението на светкавици и инструкцията е да се приказва безшумно от почитание към атмосферата на мястото със скици.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР