Само от началото на тази година глобалната цена на основната

...
Само от началото на тази година глобалната цена на основната
Коментари Харесай

Шоколадът и сладкишите стават все по-скъпи и вървят към рекорд

Само от началото на тази година световната цена на главната съставна част в шоколада - какаото, е скочила с 57%. За интервал от една година тя се е удвоила. Въпросът в този момент е понижава ли и ще намалее ли и търсенето, оповестява CNBC.

Интересно за мнозина, само че към момента понижаване на търсенето няма, макар, че анализаторите са на мнение, че цените на главната съставна част на шоколада може да доближат нов връх.
 Снимка 653388
Източник:

Притесненията сега са по отношение на доставките на какао от Африка, където се намира към 3/4 от международното произвеждане. Именно те повлияха върху покачването на цените през последните месеци.
 Цените на какаото са двойни. Фючърсните контракти са на най-високите си равнища от 65 години насам
Цените на какаото са двойни. Фючърсните контракти са на най-високите си равнища от 65 години насам

Последният връх е маркиран през 1977 година

На стоковата борса в Ню Йорк цената на какото доближи 6 549 $ за метричен звук. От началото на годината тя се е покачила с 57%, а спрямо 2023 година по това се е удвоила.

Глобалното търсене на шоколад към този момент не спада

" Обикновено когато има някаква селскостопанска стока, чиято цена пораства, се чака търсенето да пада, само че това не се случва при какаото ", разяснява Пол Джаулс - стоков анализатор в Rabbank.

Според специалиста, една от аргументите какаото да стои добре във връзка с търсенето на пазара е фактът, че продуктът е компулсивна покупка за потребителите. Затова и при него няма тази динамичност на търсенето като при други артикули.

И въпреки всичко известно понижаване в търсенето на како се чака през втората половина на 2024 година. Американският производител на шоколад Hershey към този момент предизвестява за удар върху облагите поради високите цени на какаото. Други компании също сигнализират.

С какъв брой още ще порастват цените?

Анализаторите допускат, че с времето цените на какаото могат да стигнат до такива равнища, че да забележим доста понижаване на търсенето. С какъв брой още ще нарастнат към момента не е ясно, само че евентуално ще продължат да чупят върхове.

Най-голямото безпокойствие на пазара остава предлагането на какао в Западна Африка. Това е по този начин, тъй като Кот д`Иворар съставлява към 44% от международното предложение на шоколад. Гана държи 14%.
 Цената на какаото е най-високата от близо 50 години
Цената на един от най-употребяваните хранителни артикули е най-високата от близо 50 години

Ще продължи ли тя да нараства, съгласно експерти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР