Само на 17 километра от Пловдив се намира село Брестовица.

...
Само на 17 километра от Пловдив се намира село Брестовица.
Коментари Харесай

Агнешко с кисело зеле? Добре дошли в село Брестовица

Само на 17 километра от Пловдив се намира село Брестовица. Известно главно със своите лозя и виновност, тук Великден е на особена респект. По традиция на Възкресение Христово няма къща, в която да не се подготвя прясно агнешко месо, като на множеството места се пекат цели агнета.

Подготовката за празника стартира още на Велика събота. Както и другаде, и тук се прави дроб сърма. За задачата с олио се запържват кромид и свеж лук. Добавя се неколкократно измития ориз, като след запържването му се прибавят и агнешките дреболии. Към дроб сърмата се прибавят магданоз, сол и черен пипер. Добавя се вода в съответствие 3 към 1 и когато оризът набъбне се смъква от огъня. С по този начин получената дроб сърма се цялостни агнето, след което се зашива с игла и здрав конец, с цел да не изпадне по време на печенето. Агнето се слага в огромна тава, като тук е и главната разлика с други райони. Вместо да се пече с обичайните картофи или пък без гарнитура, в село Брестовица в тавата се прибавя кисело зеле .
За да не загори агнето се завива с фолио или с тъничък пласт тесто. Пече се в авансово добре опалена фурна, като това лишава към 8 часа. В Брестовица, известна в предишното като „ Малката Америка “, това нормално се прави през нощта, като по този начин преди обяд на Великден цялото семейство сяда към празничната софра с готовото печено агне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР