Само една трета от обявите за работа са за персонал

...
Само една трета от обявите за работа са за персонал
Коментари Харесай

Продавачките и шивачките са най-търсените служители от бизнеса у нас

Само една трета от обявите за работа са за личен състав с подготовка

Продавачки и шивачки са най-търсените чиновници от бизнеса в края на ноември. Това оповестиха от Агенцията по заетостта, както и на платформата за работни места „ Джоб тайгър “ в отговор на питане от.

Най-много разгласи с оферти за работа има в търговията, разяснява Християн Петков, действен управител на „ Джоб тайгър “.

Към края на предишния месец всяка четвърта, или по-точно 23 на 100 от предложенията са в бранша на търговията. Търсят се както продавачки, по този начин и консултанти, касиери и всички позиции, свързани с този бранш. Заради дефицита на фрагменти и възнагражденията в тази сфера са примамливи. Например сега тече набиране на чиновници на верига магазини за хранителни артикули, които оферират стартова заплата от 1690 лв. бруто, както и последователно нарастване в границите на избран интервал.

Производство

На второ място е производството. Трудно се намират шивачи и оператори на машини в шевното произвеждане, машинни техници за металообработващата индустрия, няма задоволително заварчици и инженери, излиза наяве от данните на Агенцията по заетостта. В опазване на здравето и обществена работа се търсят медицински сестри и лекари, мъчно се намират болногледачи и санитари. В административните услуги продължава да е огромен дефицитът на оперативни счетоводители и касиери. Търсят се експерти по ръководство на планове.

Все още има засилено търсене на чиновници в IT бранша, за който са 13 на 100 от обявите за работа. В хотелиерството и ресторантьорството пък са идващите по набиране на най-вече чиновници.

Намаление

Петков разгласи, че наклонността от октомври за понижаване на броя на свободните работни места продължава и през ноември. Предложенията за работа са с близо 7000 по-малко по отношение на края на септември. От една страна, това е обикновено за интервала, а от друга - евентуално бизнесът се приготвя за сурова зима и пролет и надлежно реагира, като понижава броя чиновници повече в сравнение с е обикновено за интервала.

За образец през ноември по отношение на октомври свободните позиции в търговията е намалял с 960, в логистика и превоза - с 800 по-малко. Интересно е, че IT секторът, който се развиваше добре по време на пандемията и набираше стремително фрагменти, в този момент има спад с 28% на годишна база, уточни Петков.

Съкращения

За благополучие към момента няма огромни съкращения на хора, само че има заледяване на процесите. Няма да назначават нови чиновници, по-скоро ще се опитат да ги запазят, счита Петков.

Има и възможност понижението на свободните позиции да е поради предстоящите сложни стопански времена и текучество на хората в фирмите да понижава.

Според данните на Агенцията по заетостта при обявите, които постъпват в бюрата по труда, доминират предложения за позиции, в които не са сложени условия за притежавани специфични умения и подготовка. Само в 30% от обявите, които постъпват в бюрата по труда, се слагат условия за съответна подготовка или обучение.

Работодатели свиват търсенето на фрагменти в очакване на криза

С към 50 000 по-малко са свободните работни позиции, оповестени посредством Агенцията по заетостта през тази година по отношение на 2019 година, преди пандемията. Данните сочат, че през 2019 година са 196 988 декларирани свободни работни места.

През 2022 година се появяват нови провокации пред бизнеса, свързани с поредицата от спешни събития. Това води по внимателното държание на работодателите във връзка с разрастването на дейностите и търсенето на работна мощ. Така за десетте месеца на 2022 година в бюрата по труда са оповестени 140 400 свободни работни места на първичния пазар, което е малко над 14 хиляди приблизително на месец при 16 400 през 2019 година

3 на 100 от фирмите понижиха възнагражденията

Около 2 или 3% от компаниите са понижили възнагражденията през актуалната година заради неспособност да обслужват разноските си. Това сочат разбори на организации, които следят размера на възнагражденията, съобщи Християн Петков от „ Джоб тайгър “

Той уточни, че някои от работодателите, които имат предпочитание и работят в белия бранш, са нараснали хонорари с равнищата на инфлацията. Една част от бизнеса актуализира възнагражденията с сред 3 -5 и 10 на 100. Има и такива, които са съумели и с 15%, като те са главно в IT бранша и аутсорсинг, където нарастването даже е с 20%, само че там постоянно са били по-високи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР