Само една потенциална оферта се очаква за дела на Столичната

...
Само една потенциална оферта се очаква за дела на Столичната
Коментари Харесай

Чака се само една оферта за дела на София в Общинска банка

Само една евентуална оферта се чака за каузи на Столичната община в Общинска банка. Срокът за подаване на предложенията за 67.646% от капитала на финансовата институция изтича в понеделник. Минималната цена е 45.65 млн. лв..

До момента няма постъпили предложения, а единствено една компания е купила така наречен информативен меморандум , което е наложително изискване за присъединяване в процедурата по приватизация, заяви основният изпълнителен шеф на организацията Владимир Данаилов в понеделник при откриването на нов офис на организацията за работа с вложители. Той не посочи името на единствения евентуален претендент и сподели единствено, че става въпрос за финансов вложител от чужбина . По неофициална информация сдружението, от което се чака оферта, е от Лихтенщайн.

Данаилов сподели, че в хода на процедурата интерес към общинския дял в банката са имали три компани и - две от чужбина и една българска. Две от тях обаче са се отказали от пазаруването на информативен меморандум и надлежно нямат право да подадат оферта.

Според условията към финансовия вложител той би трябвало да е регистриран в страна от Европейското икономическо пространство, да е с опит и специализация в сходни вложения и да има капитал от най-малко 20 млн. евро. В процедурата не могат да вземат участие офшорни компании.

Процедурата

Ако бъде подадена оферта, тя ще бъде прегледана във вторник от надзора на организацията за приватизация, който да утвърди или отхвърли предлагането. Ако офертата не бъде призната, процедурата ще се провали. Ако организацията утвърди предлагането, то би трябвало да мине за гласоподаване и през Столичния общински съвет, който има последната дума. Ако бъде признато, то би трябвало да мине и през Българската национална банка и Комисията за защита на конкуренцията, изясни Данаилов.

Ако общинският дял в банката бъде добит от финансови вложител, той няма право да го препродава 3 години.

Какво се предлага

Към края на септември Общинска банка има 1.5 милиарда лева активи и е на 15-о място в страната. Печалбата ѝ за деветте месеца на годината е близо 2.88 млн. лева Банката има непретенциозен дял на пазара на заеми и депозити на семействата и компаниите. Основното ѝ преимущество е финансирането и обслужването на общините. Не е ясно дали след продажбата ѝ най-големият ѝ клиент - Столична община, ще продължи да употребява услугите ѝ.

Това е четвъртият опит на Столичната община да продаде каузи си в Общинска банка. Мотивите за приватизацията са, че локалната власт няма потребност от лична банка и не може да влага в нея, с цел да я направи конкурентоспособна на пазара. В същото време общината не печели от банката , защото от години не взима дял. Печалбата на трезора се употребява за нарастване на капитала му. През предходната година позитивният финансов резултат на институцията е близо 2.4 млн. лева

Ковачки за съучастник

Основният проблем при продажбата на общинския дял в банката е най-големият миноритарен акционер - към 27 на 100 от собствеността се държи от компании към енергийния необут Христо Ковачки . Съвсем дребни дялове имат няколко общини и сдружения на Столична община.

Дълги години компаниите към Ковачки имаха блокираща квота при вземането на решения от общото заседание на банката и на процедура София беше изгубила надзор върху трезора. Освен това банката отпускаше заеми на свързани с миноритарния акционер компании, които бавеха вноските си и създаваха риск за стабилността на банката.

София си върна контрола през 2011 година, с помощта на акт на Българска народна банка, който разреши смяна на устава на банката. След тъжби от компаниите към Ковачки по проблема има две правосъдни каузи - за акта на Българска народна банка и за смяната в устава. Второто е замразено, до момента в който не се реши това за акта на централната банка, което се точи от 2011 година

Не е ясно и дали миноритарните акционери считат да продадат акциите си в банката. Преговори с тях ще би трябвало да води възможният нов притежател.

500 млн. лв. от приватизация

В понеделник от организацията по приватизация оповестиха, че от основаването ѝ през 1192 година досега са осъществени към 2900 покупко-продажби за към 500 млн. лв., а средствата са вложени в общински планове.

" Със сигурност ще ви ревизират за тези приватизации. Всеки би трябвало да си носи отговорността. Внимавайте доста ", предизвести кметът на София Йорданка Фандъкова в понеделник.

" Приватизацията в огромната си част е зад тила ни, остава приватизационният надзор, само че най-важната роля на организацията остава връзката с бизнеса и евентуалните вложители в града ", разяснява и ръководителят на общинския съвет Елен Герджиков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР