Само две заявления от сдружения на собственици са подадени за

...
Само две заявления от сдружения на собственици са подадени за
Коментари Харесай

БНТ: Във Варна само две заявления по втория етап на програмата за саниране

Само две заявки от сдружения на притежатели са подадени за присъединяване във втория стадий на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в община Варна, заяви.

Единият план е отритнат поради съществуването на противозаконна постройка в парцела. Финансовата рамка за саниране в Североизточния район е на стойност малко над 47 милиона лв., като няма квоти за обособените обитаеми места.

Александър Симеонов е съсобственик в двуфамилна къща и е кандидатствал в първия стадий, само че планът му не бил измежду утвърдените. След това мъжът решил да взе участие и във втория стадий.

" След като бяхме утвърдени и разбрахме за идващия стадий, че 20% имаме самоучастие помислихме, че шансът ни ще е по-голям, тъй като множеството хора не могат да се схванат ", споделя Александър Симеонов.

Част от условията са постройката да е на минимум четири етажа, да е строена до 1999 година и да има най-малко двама притежатели. Александър Симеонов към този момент е внесъл в сдружението на притежателите сумата за самоучастие – 31 000 лв.. Сега чака от страната близо 120 000 лв.. Така общата сума за цялостното саниране на неговия парцел е 150 000 лв..

" За моята постройка включва трите тераси на лицето, три тераси на гърба и промяна на покрива. Покривът сега е от ламарина, след това ще го вършат от сандвич панели. Също има замяна на дограмата, изолираност. Долу в мазата има фибран, полагане, с цел да се отдели влагата. Това е като цяло планът, който цели да спести 30% от енергийна успеваемост ", прецизира Александър Симеонов.

От община Варна споделиха, че сдруженията на притежателите в града са обезпокоени от размера на сумите за съфинансиране. Безпокоят ги и разноските, които програмата не покрива и те би трябвало да създадат за своя сметка.

" Единият наложителен разход е най-малко 20% от общото финансиране, само че също така има съпътстващи разноски, които няма да бъдат покрити от програмата и това е за енергийното проучване, с което те аплайват, също паспортът на постройката, също така би трябвало да създадат капиталов план, откакто бъдат утвърдени, и би трябвало да обезпечат всички нужни процедури, за одобрение на тези планове, оценка за сходство, би трябвало да имат авторски контрол, строителен контрол, обезпечаване на въвеждане в употреба, гласност и осведоменост за градежа ", означи Пламен Китипов, заместник-кмет в Община Варна.

Александър Симеонов е безапелационен, че не е имал компликации при кандидатстването по програмата за енергийна успеваемост.

" С жена ми изчетохме изискванията и разпоредбите. Аз авансово бях направил паспорт на постройката за енергийна успеваемост и като пристигнаха периодите, ние си подадохме документите, месец преди края бяхме подготвени ", сюрпризиран е Александър Симеонов. Той не се ангажира с отговор за какво други здания, които са по-големи и с доста повече точки, се отхвърлят от програмата заради недоверието на притежателите.

Срокът за кандидатстване във втория стадий на санирането е продължен до 28 март. Допустимите суми за кандидатстване за една постройка са сред 50000 и 9,5 милиона лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР