Само две области на юг от Стара планина са увеличили

...
Само две области на юг от Стара планина са увеличили
Коментари Харесай

София е пораснала с 80 000 души за 10 години

Само две области на юг от Стара планина са нараснали популацията си през последните 10 години -  София и Кърджали. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система за икономическото и общественото развиване на Южна България.

Всички останали области губят хора, като ситуацията е изключително трагично в Пазарджик и Стара Загора, които са на минус с по 38 000 души. 

Промените за двете области, чието население се е нараснало, не се дължат на увеличена раждаемост и ниска смъртност, а на машинален приръст -   " откраднали "  са работна ръка от други региони.

Притокът към София е едно от обясненията за оживения жилищен пазар и бързо покачващите се цени, за острия дефицит тук-там в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която изключително в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз растеж на популацията, разяснява Адриян Николов от ИПИ при представянето на разбора.

При механичното движение става очевидно кои областите са " магнит " за работна мощ и за по-млади хората. Кърджали стои като явен победител с висок машинален приръст през 2019 година, само че там върху миграционните процеси има въздействие на изборния цикъл, разясни специалистът. Той открои Пловдив като доста прелъстителен център за миграция, тъй като локалната промишленост изпитва апетит за фрагменти и предлага доста благоприятни условия за добра работа. 

Прави усещане, че през 2009-2019 година има леко повишение на каузи на популацията, което е под линията на бедността - единствени изключения са Ямболска област, където смяна няма, и  Кърджали, където процентът на най-застрашението от бедност население се свива. 

Най-видим проблем има в Благоевград, където има утежняване на обстановката на пазара на труда, закриване на няколко огромни предприятия и свиване в туризма през последната година, което евентуално ще  " изстреля " бедността още по-нагоре, считат от ИПИ.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР