Само допреди няколко десетилетия за нас беше непонятно как японците

...
Само допреди няколко десетилетия за нас беше непонятно как японците
Коментари Харесай

Копален - смъртоносния деликатес, който надали ще опитате

Само допреди няколко десетилетия за нас беше неразбираемо по какъв начин японците могат да се хранят със сурова риба. Вероятно и до ден сегашен също по този начин ни е необичайно по какъв начин могат да употребяват отровната риба Фугу. Тук обаче ще ви срещнем с един много чудноват деликатес, който не идва от Япония, а от студените земи на Чукотка, които ние свързваме най-вече с вицовете за чукчите.

Този безспорно чудноват деликатес се назовава Копален (Kopalhen) и в действителност не е напълно несъмнено, че произлиза от Чукотка, тъй като доста нации, откъснати от цивилизацията, които живеят в Крайния Север, го употребяват когато поради студа остават без прехранване. Популярен е и измежду ескимосите.

Какво в действителност съставлява Копален, за какво се смята за гибелен и за какво считаме, че едва ли ще го опитате.

Копален е месен деликатес, който обаче се подготвя от умрели животни. В Чукотка по предписание се подготвя от по-възрастните сърни или елени, които откакто бъдат уловени, се държат целеустремено гладни за пречистване на червата им. Освен сърни и елени за същата цел могат да бъдат употребявани тюлени, моржове и даже китове. В другите региони народите работят по друг метод, и то най-много според от това какво са съумели да заловен.

Независимо какво е животното, то наложително се държи няколко дни гладно, след което се удушава, с цел да може да се резервира целостта на кожата му. След това трупът му се накисва за известно време във вода, нормално в някое тресавище. Оставя се да се отцеди, поръсва се с торф и се заравя в земята, тъй че да не бъде намерено и изядено от други животни.

Този " обред " нормално се прави през лятото, когато има какво да бъде уловено, а концепцията е самият Копален да бъде подготвен до зимата, когато има сериозен дефицит на каквато и да е храна. Над дупката, в която е заровено умъртвеното животно, се слага някакъв парцал с ярки цветове, по който зимно време хората да могат да открият заровената си храна.

Сигурно към този момент си отговорихте на въпроса за какво считаме, че едва ли ще опитате този деликатес. Най-малкото тъй като мъчно бихте си го приготвили. Но също така неговата консумация може да бъде смъртоносна за вас, тъй като стомахът ви не би могъл да се оправи със смилането му.

Учените изясняват обстоятелството, че чукчите, както и всички останали нации, специализирали се в приготвянето на Копален, могат да го употребяват умерено само тъй като от деца са били захранени с сходно месо - вместо попара да вземем за пример.

Вижте още от стряскащите храни по света

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР