Само допреди година страховете на бившите съветски сателити по отношение

...
Само допреди година страховете на бившите съветски сателити по отношение
Коментари Харесай

The Economist: Войната в Украйна направи Източна Европа по-силна

Само допреди година страховете на някогашните руски спътници във връзка с Русия не бяха взимани на съществено от западните им сътрудници, само че след експлоадирането на спора в Украйна последните започнаха да ги назовават ​​визионери. Гласът на източноевропейците в Европа става все по-силен. Никой обаче не може сигурно да твърди, че повишеното им въздействие ще оформи новия баланс на въздействие в Европа. Това се споделя в публикация на английското седмично списание The Economist, което  публикува  без съкращения.

Преди време визитата на канцлер на Федерална Република Германия в Белия дом се смяташе за венец на европейско-американските дипломатически връзки. Но когато немският канцлер Олаф Шолц дойде във Вашингтон на 3 март за диалози с Джо Байдън, тази аудиенция даже няма да е измежду най-важните срещи на американския президент с представител на Европа през последните седмици. По време на пътешестване до Полша предходната седмица Байдън се срещна с водачи на източните страни в Европейския съюз и ги обсипа с похвали за помощта им за воюващата Украйна, от която преди малко се беше завърнал. Налице е мощно чувство, че този въоръжен спор пренареди листата на тези, които са значими и значими в Европа.

Страните от източната част на Европейския съюз считат, че е пристигнало тяхното време и настояват, че ставаме очевидци на тектонични разбърквания в източна посока. Силата и въздействието бързо изтичат от " остаряла Европа ", която е изгубила престижа си, тъй като е бъркала за Русия доста дълго време и доста съществено. Сега силата и въздействието е концентрирано в страните, които се озоваха във фронтовата зона на " специфичната интервенция “, стартирана от Владимир Путин. Този спор отвори пътя за ново мислене и ново водачество. " Това е решителен миг за Европа като цяло “, акцентира полският заместител външен министър Павел Яблонски. Сега, когато Украйна е претендент за участие в европейския клуб (а това ще стане факт рано или късно), някои мечтаят за нова ос Варшава-Киев, която да противодейства на остарелия съюз Париж-Берлин.

Но не толкоз бързо. Няма подозрение, че настроенията в европейските среди се трансформираха. Не е несъмнено обаче, че това ще докара до доста увеличение на въздействието на страна като Полша, която е най-голямата в Букурещката деветка (Полша, Чешката република, Словакия и Унгария, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година, както и трите балтийски републики, плюс Румъния и България, които станаха членки през 2007 г.). В предишното районът към този момент е пропущал опциите си да играе по-голяма лидерска роля в Европейския съюз.

Дори западноевропейците осъзнават, че в този момент е времето за Централна Европа. Бивши руски спътници неведнъж предупреждаваха какъв брой рисково е да станеш подвластен от доставките на съветски газ, само че Германия одобри техните предизвестия като празни приказки. Сега те биват наричани визионери. Всички се възхищават по какъв начин страните от Централна Европа одобриха милиони украинци, избягали от военните дейности. Държавите от тази част на Стария континент изпразниха своите арсенали, с цел да окажат помощ на Украйна в сложен миг. Първата партида танкове Leopard от Полша към този момент е доставена на Киев и е поръчано огромно количество нова военна техника.

Всичко това обезпечава на Централна Европа морално водачество и укрепва нейния глас на масата за договаряния с Европейски Съюз. " Винаги сме ги слушали “, споделя западноевропейски посланик, като добавя: " Сега евентуално ще се вслушваме още повече “. Но сигналите, идващи от изток, не постоянно доближават до Западна Европа.

А животът продължава

Една от аргументите е другата степен на внимание към заканите за сигурността. За Полша и други страни на първа линия опасността от Русия надали ще отслабне в близко бъдеще. Лидерите от района от дълго време сигнализират, че империалистическите упоритости на Путин един ден ще застигнат и тях. " Дори в случай че бъде оповестено помирение в Украйна, ние имаме вяра, че до момента в който Путин е на власт, това ще бъде просто спиране на военните дейности, а не спокойно споразумяване “, твърди Юстина Готковска от Центъра за ориенталски проучвания във Варшава.

Западна Европа като цяло има друго отношение. Украйна също е доста значима за нея. Милиони се харчат в помощ на тази страна, въоръжените сили се модернизират, а военните дейности въздействат отрицателно на европейската стопанска система. Финландия споделя страховете на поляците и литовците, заради което се готви да стане член на НАТО. Но съгласно Брюксел, Дъблин и Париж животът продължава - макар войната. Енергийните системи бяха изменени. През последното десетилетие Европейски Съюз имаше доста проблеми с еврозоната, миграцията и Брекзит. През идващите години те ще бъдат още повече, в това няма подозрение. И Украйна е единствено едно от главоболията. Това, което беше преди, няма да се върне – при всички положения. Но няма причина да се смъква остарелият режим на Европейски Съюз, при който Централна Европа е доста по-малко значима.

Когато водачите на Европейски Съюз се срещат в Брюксел, Украйна не е единственият фокус на вниманието им. Също толкоз значимо е по какъв начин Европа ще отговори на повишаването на незаконната миграция или по какъв начин ще отговори на американските зелени дотации (въпрос, който Шолц ще разиска по време на визитата си). Централноевропейците са озадачени от този дневен ред, тъй като усещат Путин да им диша във врата. Според тях разискването на който и да е въпрос, като се изключи Украйна, е подценяване (за кой ли път!) на опасността от Русия. Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че работата му като министър-председател е да " разсъни " останалата част от Европа.

Политиката " Животът продължава " е неприятна, изключително за страната му. Полша не без причина се надяваше, че звездната й роля в украинския спор ще помогне за облекчение на дългогодишните разлики със страните от Европейски Съюз. Изпълнителният орган на Европейски Съюз - Европейската комисия, упреква Варшава в занемаряване на главните правила на върховенството на закона. Според Брюксел полското държавно управление е наводнило съдилищата с политизирани съдии и се стреми да подкопае върховенството на правото на Европейски Съюз. Това коства скъпо на Полша. Тя по този начин и не получи 35-те милиарда евро помощ и заеми от Фонда за възобновяване от пандемията.

Тежест и дипломация

Опитни брюкселски наблюдаващи показват и други аргументи този район да не е придобил задоволително тежест. Влиянието в Европейския съюз се дефинира от популацията и икономическата мощност. Ако тези фактори не са налице, на помощ може да пристигна хитра дипломация. Но Централна Европа не се откроява в нито една от тези области.

Да стартираме с популацията. Общият брой на популацията на страните от Букурещката деветка е 95 милиона души. Това е 20% от общото население на Европейски Съюз. Общият Брутният вътрешен продукт на страните от формата не надвишава 10% от общия Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз (по пазарна стойност). Само Полша се смята за съществена страна-членка на Европейски Съюз. Освен това страните от формата не са изключително сплотени. В момента Унгария е в ролята на парий, тъй като нейният министър председател Виктор Орбан зае страната на Русия. Като цяло ползите на Румъния единствено в някои области съответстват с тези на Естония, Словакия или България. Ако Украйна или Западните Балкани станат членове на Европейски Съюз, цифрите ще бъдат други и надлежно смисъла на този район ще се усили. Но това е още надалеч, макар настойчивите апели, които идват от Централна Европа.

Икономическата тежест на Букурещката деветка пораства, а разликата със Западна Европа във връзка с стандарта на живот последователно понижава. Континентът ще би трябвало да върне някои вериги за доставки от Китай и това може да даде спомагателна тежест на Централна Европа. Но неналичието на финансова интеграция (Полша не е част от еврозоната) ненапълно лимитира тежестта и въздействието на Букурещката деветка. Всички членове на формата получават повече от бюджета на Европейски Съюз, в сравнение с внасят в него. На процедура това води до понижаване на тяхното въздействие.

Полша и някои от нейните съдружници също се провалят в дипломатическите старания. Малки страни като Дания и Ирландия и даже по-големи страни като Нидерландия компенсират неналичието на население и размер с ловко образуваните съюзи и новите хрумвания, които оферират за Европейски Съюз. Но Полша не се интересува. " Когато се появи друга тематика с изключение на Украйна, те даже не крият, че не им пука “, твърди един от европейските дипломати.

Консервативната коалиция, която е на власт във Варшава от 2015 година, постоянно не е в крайник с демократичния консенсус, който се е развил и ръководи в Европа. Освен всичко друго, следва да се спомене и въпросът за абортите и правата на хомосексуалистите. Това, както и различията по отношение на върховенството на закона, обезсърчават доста членове на Европейски Съюз да влязат в дълготраен съюз с Полша. Опитите тя постоянно да бъде включена във френско-германските договаряния във формата на така наречен " Ваймарски триъгълник “ на процедура се провалят.

Яростните офанзиви против Германия, в които взе участие ръководещата коалиция, се трансфораха в непрекъсната тематика на полския политически дискурс. Преди изборите през октомври тази корист единствено ще се ускори. Между другото, Варшава насочи безогледно искане за военни репарации в размер на 1,3 трилиона евро. Сумата е толкоз смешна, че Германия просто подвигна плещи и отхвърли претенциите на поляците. Франция от своя страна е недоволна, че Букурещкият клуб не се интересува от подсилване на " стратегическата автономност “ на Европейски Съюз и да вземем за пример не усилва производството на оръжия в своите страни. Полша и балтийските страни гледат на НАТО и надлежно на Америка като на поръчител за своята сигурност и неприкосновеността на границите си. В изгода на НАТО е, че като боен съюз не чете лекции на тези страни по вътрешни въпроси, като обстановката със съдилищата. Агресивно отношение към Германия може да се промени, в случай че проевропейската демократична съпротива победи на изборите в Полша през октомври. Но съмнението на Варшава към френските измами няма да се промени.

Страните от Европейски Съюз ускоряват въздействието си, демонстрирайки способността и желанието си да вземат решение общоевропейски проблеми. Това изисква общо схващане на сходни въпроси. Полша и нейните съдружници ще бъдат изслушвани, до момента в който вниманието на Европа и света е приковано към това, което се случва покрай техните граници. А какво ще се случи по-късно не е напълно ясно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР