Само допреди година последната олимпийска титла на България беше завоюваната

...
Само допреди година последната олимпийска титла на България беше завоюваната
Коментари Харесай

От гребния канал в Пловдив до европейския бронз в Мюнхен

Само допреди година последната олимпийска купа на България беше завоюваната от Румяна Нейкова в дисциплината скиф през 2008 година на игрите в Пекин. Преди 12 месеца в Токио България завоюва 3 златни, един сребърен и два бронзови медала, само че нито един от тях не пристигна от гребния канал.

В неделя обаче гребецът Кристиян Василев подсети за българските обичаи в този спорт, завоювайки бронзов орден от Европейското състезание по гребане, което се организира на Олимпийския комплекс в Мюнхен.

30-годишният играч приключи с време 7:16,37 секунди, а единствено 1,16 секунди го разделиха от спечелилия Мелвин Твелаар от Нидерландия. На второ място приключи олимпийският първенец от Токио 2020 Стефанос Дускос от Гърция.

Василев съумя да се пребори за бронза, откакто 500 метра преди финала изоставаше от водачите. В последните метри той подвигна темпото и съумя да изпревари британеца Греаъм Томас и германеца Оливер Цайдлер, някогашен европейски и международен първенец, който се движеше отпред съвсем до последните метри.

На сериите за класиране на финала българският гребец отстрани и олимпийския вицешампион Шетил Борх от Норвегия.

„ Много съм удовлетворен и доста благополучен от финала. Имах тактичност – през първата половина да се движа покрай водачите и да стартира офанзивата си. Във финалния спринт в последните 250 метра дадох всичко от себе си. Моята тактика се оказа сполучлива “, сподели Василев пред БНР.

Кристиян Василев е роден в пловдивското село Йоаким Груево. Той е играч на пловдивския клуб „ Хеброс “ и, сходно на множеството локални състезатели, кариерата му е обвързвана с гребния канал в града.

Големите му триумфи стартират след средата на предишното десетилетие. Той съумява да се класира на Игрите в Рио на двойка скул дружно с Георги Божилов, където двамата гребци остават на девето място.

Едно от най-големите му разочарования идва преди Игрите в Токио. Седмици преди решаваща олимпийска подготовка в Италия той се разболява от COVID-19. Прекарва тежка двойна бронхопневмония, само че въпреки всичко се явява на надпреварата, а единствено няколко секунди го разделят от класиране.

„ Дори да взе участие във Варезе не бе доста удачно, само че той се състезава и загребвам на финала. Сигурна съм на 99%, че в случай че беше здрав, то той сигурно щеше да завоюва квота за България за присъединяване в Олимпийските игри в Токио “, споделя в свое изявление Румяна Нейкова.

Настоящият сезон е от най-успешните за Василев. През юли той завоюва сребърен орден от кръга от Световната купа, който се организира в Люцерн, а през май приключи на пето място от кръга от конкуренцията, който се организира в Белград.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР