Само до март 2019 г. горските пожари в Европа са

...
Само до март 2019 г. горските пожари в Европа са
Коментари Харесай

Еврокомисията: Всеки час пожари унищожават гори колкото 800 футболни игрища

Само до март 2019 година горските пожари в Европа са били повече, в сравнение с междинния целогодишен брой през последното десетилетие. Това демонстрират годишният отчет на Европейската комисия, който е отдаден на 2018 година, само че категорично отбелязва и протичащото се през тази. Повечето пожари през 2019 година са почнали и по-рано от нормалното, поради сухото, прохладно и топло време.

" По целия свят бушуват опустошителни пожари и всеки час губим горски площи с размерите на 800 футболни стадиони ", предизвести еврокомисарят за околната среда Кармену Вела

През 2018 година пък пожарите са засегнали по-малко от една шеста от площта, потърпевша през 2017 година, само че са поразили повече страни отвсякога. Според отчета през предходната година те са унищожили близо 178 000 хектара гори и земя.

През предходната година Европейската осведомителна система за горски пожари е отбелязала най- огромен брой пожари с повърхност 30 и над 30 хектара в Италия (147 пожара, изгорели 14 649 хектара), Испания (104 пожара, изгорели 12 793 хектара), Португалия (86 пожара, изгорели 37 357 хектара), Обединеното кралство (79 пожара, изгорели 18 032 хектара) и Швеция (74 пожара, изгорели 21 605 хектара).

В Швеция сезонът на пожарите е бил най-тежкият, откогато се водят записи. Пострадалата повърхност (над 21 605 хектара) е втора по величина в Европейски Съюз, което е извънредно за северна страна. Въпреки че Португалия още веднъж е страната, в която пожарите са засегнали най-голяма повърхност, през 2018 година тази повърхност е доста по-малка от потърпевшата през 2017 година и е най-малката за последните 10 години.В уязвими екосистеми от мрежата " Натура 2000 ", в които живеят няколко застрашени растителни и скотски типа, жертва на пожарите са станали 50 000 хектара, което съставлява 36 % от общата изгоряла повърхност през 2018 година
Въпреки че в Централна и Северна Европа изгорялата повърхност е по-малка спрямо предходните години, през по-голямата част от лятото там температурите са били над междинните. Това е основало условия за възникването и разпространяването на горски пожари, които са предизвикали огромни стопански и екологични вреди.

През 2018 година Механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана е бил задействан пет пъти, с цел да се реагира на горските пожари в Европа: в Швеция, Гърция, Латвия и Португалия. През лятото са били мобилизирани общо 15 самолета, 6 хеликоптера и над 400 пожарникари, като в поддръжка на засегнатите страни Европейският съюз е финансирал 1.6 милиона евро от транспортните разноски. Освен това по искане на страните членки в границите на програмата " Коперник " са направени над 139 сателитни карти на горски пожари. Европейски Съюз също по този начин е изпратил специалисти по отбрана от горски пожари, които посредством задача за предварителна защита и подготовка да оказват помощ на Португалия да укрепи потенциала си да се оправя с горските пожари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР