Само дни след 90-та годишнина от Гладомора в Украйна, парламентът

...
Само дни след 90-та годишнина от Гладомора в Украйна, парламентът
Коментари Харесай

Германският парламент призна Гладомора в Украйна за геноцид

Само дни след 90-та годишнина от Гладомора в Украйна, Народното събрание на Германия утвърди резолюция, признаваща глада за " геноцид ", заяви АП.

Според резолюцията, импортирана в Бундестага, долната камара, от трите партии в ръководещата коалиция на канцлера Олаф Шолц и главния опозиционен блок, всеобщите смъртни случаи от апетит не са резултат от провалени реколти , а политическото управление на Съветския съюз при Йосиф Сталин е виновен за тях.

Резолюцията също по този начин декларира, че всичко украинско е било " надълбоко съмнително " за Сталин и отбелязва, че " цяла Украйна е била наранена от апетит и репресии, а освен нейните региони за произвеждане на зърно ".

Резолюцията, призната от немския парламент, заявява, че " от днешна позиция, историческа и политическа подредба като геноцид е явна. "
 За 93% от украинците Гладоморът е геноцид
За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

Това демонстрират резултатите от ново изследване

Определянето на глада като геноцид приканва немското държавно управление да работи против " всевъзможни опити за разпространяване на едностранчиви съветски исторически разкази ", само че това не е правно обвързващо и не постанова дейности на държавното управление.

Германия не е първата страна, която признава Гладомора в Украйна за геноцид. Според Музея на холомодора в Киев 16 страни до момента са признали глада за геноцид, в допълнение към Украйна. Това са Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, Съединени американски щати и Ватикана. Други страни, в това число Аржентина, Чили и Испания, го осъдиха като " акт на изтребване ".

През 20 век украинците са претърпели три такива нещастия: през 1921-1923, 1932-1933 и 1946-1947. Но най-мащабният е гладът от 1932-1933 година - той се назовава геноцид на украинския народ, осъществен от сталинисткия режим.

Точният брой на жертвите в никакъв случай няма да се узнае, тъй като руският режим усърдно заличава документите за това време. В доста от случаите поначало е било неразрешено да се документира ставащото.

Според разнообразни източници починалите през 1932-1933 година са сред 3.9 и 15 милиона души. Смята се, че починалите българи са към 100 хиляди.

През 2020 година, Службата за сигурност на Украайна - СБУ, разгласява документ за Гладомора от 1932-1933 година, който до неотдавна беше засекретен. Документът съдържаше информация за демографската рецесия в Украйна в резултат на геноцида над локалното население, останал в историята като Гладомор. Данните са от преброяването, извършено през 1937 година
 Зеленски: Гладът в никакъв случай повече не би трябвало да се употребява като оръжие
Зеленски: Гладът в никакъв случай повече не би трябвало да се употребява като оръжие

Киев отбелязва годишнината от Гладомора с самодейност за гладуващите в Африка

Съветските демографи са очаквали популацията на Украйна по това време да е към 35 милиона, само че " преброяването е открило единствено 29 милиона, т.е. на практика на равнището от 1926 г ".

Данните демонстрират, че към 6 милиона души са станали жертви на Гладомора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР