Само ден, след като Русия се оттегли от споразумението за

...
Само ден, след като Русия се оттегли от споразумението за
Коментари Харесай

Ден след като излезе от зърнената сделка, Русия бомбардира украински пристанища

Само ден, откакто Русия се отдръпна от съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море, нейните сили нанесоха удари по украинските пристанища. Кремъл назова офанзивите с ракети и дронове „ възмездие “ за гърмежите, които нанесоха вреди върху Керченския мост, свързващ окупирания Крим с Русия, съобщи БНР.

Падащи парчета и взривни талази са развалили няколко жилищни здания и пристанищна инфраструктура в Одеса, заяви Южното оперативно военно командване на Украйна. Военновъздушните сили на Украйна оповестиха, че са свалили шест ракети " Калибър " и 31 от 36 изстреляни дрона. Москва от своя страна съобщи, че е осуетила украинска офанзива с дронове в Крим, като няма потърпевши и вреди.

Днес представителят на Кремъл Дмитрий Песков загатна, че Русия може да блокира износа на зърно от Украйна.

„ Без подобаващи гаранции за сигурност тук пораждат избрани опасности. Ако (бъдещо споразумение) бъде формализирано без Русия, тогава тези опасности би трябвало да бъдат взети под внимание “, съобщи Песков.

Русия също упрекна Украйна, че употребява черноморския зърнен кулоар за „ бойни цели “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Зоната (зърнена сделка) се употребява от режима в Киев за бойни цели “, сподели Песков. Той също по този начин добави, че Москва е в контакт с африканските съдружници и загатна идна среща на върха в Русия, с цел да разиска въпросите за износа и други въпроси. Русия дава обещание също безвъзмездни доставки на зърно за нуждаещи се страни.

Междувременно Полша упрекна Кремъл, че употребява зърното като оръжие.

„ Със сигурност Русия употребява зърното като оръжие, това се случва за следващ път “, сподели полският министър на селското стопанство Роберт Телус и приканва Европейски Съюз да помогне за подобряването на логистиката, защото се чака украинското зърно да се насочи към полските граници след прибирането на новата годишна продукция.

Министърът съобщи, че Полша е подготвена да усъвършенства транспорта на зърно през територията на страната, като се чака размерите да набъбнат последователно . „ Имаме предпочитание да осигурим сполучлив пренос. Прибирането на реколтата тъкмо стартира и износът ще пораства. Трябва да накараме Европейски Съюз да ни помогне да подобрим инфраструктурата “, добави той.

Телус ще посрещне на следващия ден сътрудниците си от България, Унгария, Словакия, Румъния и Молдова. Той съобщи, че Варшава упорства за удължение на ембаргото върху импорт на украинско зърно в страната и след контрактувания към този момент краен период 15 септември.

Фермерите от въпросните страни се оказаха през предходната година под сериозен напън от евтиното украинско зърно и в следствие някои столици постановиха възбрана на вноса му. Впоследствие Брюксел одобри възбраната за импорт на украинско зърно в страните, с които Украйна граничи. Разрешено остава към този момент единствено директното му прекосяване.

Сделката за експорт на зърно от Черно море, която беше реализирана предходната година сред Москва и Киев с посредничеството на Организация на обединените нации, изтече и съветският режим не желае да я рестартира. Последствията от това деяние ще бъдат усетени от нуждаещите се по света, които разчитат на износа на зърно от Украйна, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, напомня БГНЕС.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР