Само ден преди началото на новата учебна година родители от

...
Само ден преди началото на новата учебна година родители от
Коментари Харесай

Маските в училище - пазят или тровят?

Само ден преди началото на новата образователна година родители от София и страната излязоха на митинг под надпис "Не на маските и изолаторите в учебно заведение ".

Носенето на маска в класните стаи ще бъде по избор, а в общите закрити елементи – коридори, столове и други, ще бъде наложително. Ползването на маски от учителите ще бъде наложително, както в клас, по този начин и в общите за прилагане места.

Противниците на мярката желаят носенето на маска да е целесъобразно, а не наложително. Един от уредниците на митинга Лилия Божкова показа причините си пред "БАНКЕРЪ ".

Тя изясни, че маските са проблем, тъй като децата може да ги изтърван на земята и след това да ги сложат на лицето си. "За мен маската е нездравословна като цяло да се употребява от здрави хора. Маските би трябвало да се носят от хора, които са преносители на вирус, с цел да защищават близките, а не здравите да защищават болните ", безапелационна бе Бижкова. Тя обаче по този начин и не съумя да аргументира изказванията си и не цитира нито едно проучване или научна институция, на която се базира.

"Не мога да ви изтъквам източник сега. Прочетохме, че има такива мнение. Сега ще сгреша името и по тази причина няма да изтъквам, само че има такива - че те са нездравословни за приложимост ", беше оправданието й.

Протестиращата против мярката заяви, че е майка възпитаници във втори гимназиален стадий и няма да предложи на децата си да носят маски, макар глобите, които ще бъдат налагани от учебните заведения - от забележка до пренасяне в друго учебно заведение. "Искаме глобите да бъдат отстранени ", сподели Божкова.

Майката изясни, че съгласно Световната здравна организация децата под 12 години не трябвало да се носят маски.

Всъщност СЗО издаде насоки, съгласно които децата над 12-годишна възраст би трябвало да носят маски в сходство с предложената процедура за възрастните в своята страна. Организацията признава, че към момента се знае малко за това по какъв начин децата предават вируса, само че има доказателства, че младежите могат да заразят другите по същия метод като възрастните.

Децата на възраст под пет и по-малко не би трябвало да носят маски, оповестяват от СЗО. За деца на възраст сред 6 и 11 години организацията поучава да се вземе поради какъв брой необятно е разпространяването на вируса и дали детето има контакти с високорискови възрастни.

Според рекомендациите на Европейския център за надзор на болесттите, носенето на маски е един от методите за преодоляване на разпространяването на болестта. Каквито и условности и неясноти да има във връзка с успеваемостта на маските, за прочувствени и физически вреди не става дума.

"Пандемията - първо този израз е изнемощял към този момент. За мен маска би трябвало да носят болните хора ", по този начин Божкова отхвърли пандемията от ковид и маските като защитна мярка.

Родителите, излезли на митинга, също по този начин се афишират и срещу изолаторите, където се предвижа деца, показали признаци, да бъдат отделяни, до момента в който изчакат да бъдат прибрани от родител.

Всъщност и двамата уредници на митинга - Милко Божанков и Лилия Божкова, са членове на БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и уредници на митингите против Закона за обществените услуги.

Според описанието на групата БРОД във Facebook, задачата ѝ е „ битката за българското семейство и опълчване на законите, влизащи в действие от 01.01.2020 “. Това съобщи и Лилия Божкова - "организацията се занимава с това да пази ползите на децата. "

Главен зложелател на БРОД е „ ЮВЕНАЛНАТА ЮСТИЦИЯ ". Оказва се, че БРОД се бори „ да не се допусне въвеждането на ювеналното законодателство и у нас “, тъй като „ това е причина за бъдещи чиновнически произволи и противозаконни държавни отнемания на деца и даването им на частни Неправителствени организации за финансови облаги “.

Сред предходните им начинания са "Стоп ЗСУ " (17 юни 2020), "Да спрем стратегиите за полово отвличане в учебно заведение " (13 февруари 2020), "Стоп СЕТА в България " (4 и 6 февруари 2020) и други

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР