Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че

...
Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че
Коментари Харесай

МВР отвърна на удара на прокуратурата

Само часове откакто прокуратурата даде да се разбере, че проверява шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови чиновници за оказван напън върху прокурорите по делото за пране на 54 млн. лева от автомагистрала " Хемус ", Министерство на вътрешните работи контраатакува. На специфичен брифинг, самият Стоянов и шефът на бранша, занимаващ се сък случая, първо отхвърлиха да са оказвали какъвто и да е напън на прокурорите и незабавно по-късно дадоха да се разбере, че на процедура държавното обвиняване пречи на следствието.

" Поводът за срещата на шефът на ГДБОП с прокурорите бе, че работещите по случая чиновници ми описаха, че 3-4 дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да опише цялата скица и най-много кой, по какъв метод и къде е предал изтеглените 54 млн. лева за строителството на ЛОТ 5 на Автомагистрала " Хемус ". Лицето е декларирало подготвеност да приказва, само че единият от проверяващите прокурори е сметнал и декларирал, че не го интересува какво ще се споделя този човек. По този мотив отидох в службата да приказвам с прокурорите ", разказа Стоянов.эТой съобщи, че е изказал персоналното си мнение по какъв начин бих постъпил в такава обстановка.

Ако смятате, че желанието ни да се стигне до край по разплитането на това комплицирано закононарушение е форма на напън, аз съм безпределно изумен, добави директорът на ГДБОП. По негови думи има образувано досъдебно произвеждане против чиновници на ГДБОП, а евентуално и против него самия, на практика затова, че " ние просто желаеме да стигнем до дъно в това следствие ". 

По-рано днес прокуратурата упрекна ГДБОП в невиждан напън по делото за Автомагистрала " Хемус ". Това стана по време на брифинг, призован по неотложност от държавното обвиняване. Историята за " невиждания напън " върху наблюдаващите прокурори описа говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова. Тя изясни, че делото за " Хемус ", което се води от 3 ноември, има трима наблюдаващи прокурори и двама проверяващи от ГДБОП. По самодейност на чиновниците на Министерство на вътрешните работи бил упрекнат за пране на пари и арестуван Борислав Колев. В четвъртък на първа инстанция съдът му дефинира мярка за неотклонение " домакински арест ". Срокът за прокуратурата да стачкува това и да упорства за по-тежка мярка още не е изминал.

Наблюдаващите прокурори били известени устно от проверяващите, че обвиненият желае да даде обяснения в наличие на прокурор. В петък постъпило и искане от проверяващите градската прокуратура да разпореди довеждането му на разпит в ГДБОП. Един от наблюдаващите прокурори (прокуратурата не оповестява имената им) отишъл в ГДБОП. Прокурорката там се уведомила дали има писмена диря за настояването на обвинения да дава пояснения и се оказало, че няма. 10 минути след нея пристигнал и Колев с юриста си. Защитникът декларирал, че " има уверения, че Софийската градска прокуратура няма да стачкува домашния арест, че слагат условия към наблюдаващия прокурор в подмяна на пояснения, да се промени квалификацията на обвиняването в по-лека, която би довела до освобождение от наказателна отговорност, а през януари да му бъде позволено да пътува в чужбина ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР