Само 362 теста за коронавирус са направени в България през

...
Само 362 теста за коронавирус са направени в България през
Коментари Харесай

Само 362 теста са направени в България за денонощие

Само 362 теста за ковид са направени в България през миналото денонощие, заяви проф. Тодор Кантарджиев от националния действен щаб. От тях позитивните проби са 24, с които общият брой на хората с потвърдена зараза в страната набъбна на 2235. Активните случаи сега са 1513 - тези пациенти са под здравно наблюдаване.

Най-добрата вест е, че няма нови позитивни проби в област Видин, където през последните седмици се оформи най-голямото огнище на болестта у нас. Проф. Кантарджиев обаче акцентира, че дребният брой потвърдени случаи " не бележи края на епидемията "

" Трябва доста добре да се разбере. Вчера бяха изследвани четири пъти и половина по-малко материали - 362, като нормално към 1500 проучвания се вършат. Защото през вчерашния ден беше неделя и не бяха взимани проби за епидемиологичния надзор, който се прави основно на работещи хора, на работещи колективи. Затова тези проучвания - на 362 материала, са от лечебни заведения ", разясни той.

От новите случаи най-вече са в София - 14, от които един пациент е признат в " Пирогов ", а другите 13 са амбулаторни. В Благоевград има 5 нови случая, в Пазарджик - 2, в Ямбол - 2, в Пловдив- 1. Няма нови случаи във Видин и Велико Търново.

За деня инфектираните са 13 дами и 11 мъже. Децата до 18 година съставляват 6% от заболелите – 133 юноши и деца. Двама нови инфектирани са на медици – доктор от Пловдив и санитар от " Пирогов " в София. Излекуваните са 612.

Починалите през вчерашния ден са дама, с които общият брой на смъртните случаи след COVID-19 стана 110. Новите жертви са мъж с вирус и исхемична болест на сърцето на 77 година и мъж на 69 година в Петрич с остра дихателна непълнота, претърпял мозъчна интервенция.

" Искам да подчертая, че в лечебните заведения влизат единствено хора, които имат изявена клиника, приблизително тежко протичане на болестта, а огромният % амбулаторни случаи в София приказва - съгласно последното огромно проучване в Германия, че когато се съблюдават някакви ограничения - прилагане на маска, разстояние, и заразяването става с малко количество вируси нормално положението на болния е по-леко. Заболяването минава по-леко, в случай че си се заразил с по-малко вируси. Обикновено тежкото протичане е, когато с когато си бил в група хора, където е бил имало даже повече от един инфектиран - и тогава протичането на болестта е по-тежко ", разяснява Кантарджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР