Само 3000 души ще могат да видят една от най-коментираните

...
Само 3000 души ще могат да видят една от най-коментираните
Коментари Харесай

Копенхаген на Майкъл Фрейн гледаме за първи път у нас в Сити марк арт център

Само 3000 души ще могат да видят една от най-коментираните модерни пиеси " Копенхаген " от Майкъл Фрейн в осъществяване на Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев.

Прочутата пиеса показва посредством огромното майсторство на създателя си в истинска форма версия за историческа среща сред двама от най-големите нуклеарни физици на ХХ век в миг, когато ориста на Европа, а може би и на целия свят, е била в ръцете им и когато тяхното другарство и морал са сложени на тестване от двете страни на барикадата. Написана е през 1998 година, поставяна е в доста театри, получава награди във Англия, както и френската " Молиер " и американската " Тони " за най-хубава драматургия. " Копенхаген " ще гледаме в този момент за първи път в България. Премиерата на спектакъла е на 18-19 ноември и на 1-2 декември от 19.30 ч. Ще се състоят единствено 10 представления в Сити марк арт център в София.

Пиесата се играе по превода на Вера Джамбазова, а функциите извършват трима от най-известните столични артисти, носители на национални и интернационалните кино и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, неговата жена) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техният другар, съвсем син).

" Копенхаген " е текст, в който, от една страна, силата на научните доказателства и изведените математически модели и от друга - моралните полезности и възприятието за отговорност, водят до размиване на границите на понятията за " положително " и " зло " и обръщат парадигмата, където няма формулировка...на коя страна си... и се получава саморазпад на основания и исторически свързан двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове.

Чрез формата на разговора в " отвъдното " се реализира цялостно обособяване на време-пространствения континуум. Това дава опция да бъдат разчупени още стандарти на нашето мислене: че всяко време си има своите спечелили и победени; че няма постижения, доведени до " прекаленост " ; че няма детерминирано положение на света, което е в основата на нашата просвета и концепцията за причинността.

Този текст, с цялата книжовност на терминологията, влияе на подсъзнателно равнище и дава на читателя ключ за достъп до сфери, към които той до момента не е дръзнал да подходи. Правейки го съпричастен във вземането на значими решения за изграждане/осъзнаването на " себе си " във връзка с " Цялото ". Това показва Христо Киров, създател и притежател на Сити марк арт център - продуцент на спектакъла.

Майкъл Фрейн е роден в Лондон през 1933 година, стартира кариерата си като публицист в " Гардиън " и " Обзървър ". Член е на Royal Society of Literature (RSL) - " най-главната литературна организация на Англия ". Написал е дузина романи, най-известни от които са " Към края на сутринта ", " Шпиони ", " Скиос " и " Стремглаво ", който наскоро излезе на български език. На премиерата му в София Майкъл Фрейн сподели: " Когато възникне една концепция, тя е като простуда. Отначало при настинката усещаме някакво гъделичкане в гърлото и след известно време си споделяме: знаете ли, че съм се простудил. Същото е и с концепцията за една пиеса или една книга. "

Майкъл Фрейн е създател на текстове за девет кино лентата. Изявен преводач е на драматургията на Чехов. Неговите седемнадесет театрални пиеси варират от " Шум зад кулисите ", определена неотдавна за една от трите обичани пиеси във Англия, до неведнъж награждаваната " Копенхаген ". Комедията му " Noises off " (под заглавие " Шум зад кулисите " ) е представяна в Младежкия спектакъл в София, а в режисура на Иржи Менцел (под заглавие " Още един път откъм гърба " ) се играе с години на сцената на Сатиричния спектакъл.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР