Само 2,3% от българите на възраст от 25 до 64

...
Само 2,3% от българите на възраст от 25 до 64
Коментари Харесай

Българинът учи само за дипломата

Само 2,3% от българите на възраст от 25 до 64 година вземат участие в действия за учене през целия живот. Това ни слага на предпоследно място в Европа след Румъния. Обучението на възрастни е най-слабото звено в просветителната ни система, стана ясно на конференция, с която през вчерашния ден в Пловдив стартираха Национални дни на ученето през целия живот. Тя съставлява годишна среща на специалистите, които преди 3 година бяха обединени в Национална платформа „ Обединени за ученето на възрастни ” с присъединяване на 600 организации.

Основната задача тази година е да се сътвори съвещателен документ, който да предложи ограничения за повишение на уменията на възрастните, заяви националният координатор Валентина Дейкова. Има такава рекомендация на Европейската комисия към всички членки на Евросъюза. У нас съвещания текат от началото на годината, а на финален конгрес през декември ще бъдат изнесени резултатите и предложенията за съответни политики.

„ Липсата на интензивност е въпрос на образувана просвета за учене. Българинът счита, че един път да получи тапия е задоволително. Ситуацията обаче е толкоз изменена, че всеки ден се постанова да усвояваме нещо ново. Трябва да разберем, че от учене за целия живот би трябвало да преминем към учене през целия живот ”, сподели Дейкова. Тя акцентира, че са нужни и политики в това отношение, защото настройките няма да се трансформират от единствено себе си.

Националният координатор добави, че мотивирането на възрастните да покачват квалификацията си не е единствено отговорност на работодателите, които образуват пазара на труда. Те от ден на ден се оплакват от недостиг на работна ръка. Поради липса на подобаващ ценз и съответни умения при безработица от 5-6% има десетки хиляди свободни места.

Според Дейкова държавното управление би трябвало да изведе ученето през целия живот като приоритет, както го направи Европейската комисия. „ Много са групите, които би трябвало да са обект на вниманието ни. От една страна, са прибързано напусналите учебно заведение - младежи сред 18 и 24 година, които са без приблизително обучение. Имаме немалка група на изцяло необразовани младежи сред 15 и 29 година В някои области като Сливен и Пазарджик по 6-7% от младежите са изцяло необразовани. Това е бъдещата ни работна мощ. Много са тежки проблемите ”, сподели Дейкова.

Непрекъснато изменящите се стопански условия изискват бързо преквалифициране и бързо преориентиране към новата обстановка. Според последния отчет на Световния стопански конгрес единствено 1 от всеки 5 деца, които в този момент са в началното учебно заведение, ще работи по специалност, която сега съществува. До завършването им след 10-ина години останалите ще са изчезнали или ще са изцяло изменени.

Днес в границите на Националните дни за учене през целия живот образователни заведения и центрове ще показват стратегиите си на ревю в Цар-Симеоновата градина. На място ще има и демонстрации на курсисти в зрелост. Вечерта, в навечерието на Деня на учителя - 5 октомври, ще бъдат връчени награди за принос в бранша.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР