Самайра Мета е 10-годишно момиче, което израства в Силициевата долина.

...
Самайра Мета е 10-годишно момиче, което израства в Силициевата долина.
Коментари Харесай

10-гoдишнaтa пpoгpaмиcтĸa, зa ĸoятo ce бopят Gооglе и Місrоѕоft

Самайра Мета е 10-годишно момиче, което израства в Силициевата котловина. Eдва на тази нежна възраст тя не просто притегли вниманието на софтуерни колоси, като Microsoft и Гугъл, а ги накара да се борят, с цел да я привлекат към своите чиновници. Това се дължи на уменията ѝ като програмист, написа Business Insider.

Още когато е на 6 години бащата на Самайра Ракеш Мета, който тогава е инженер в Intel, стартира да я учи да написа кодове. Две години по-късно тя основава настолната игра CoderBunnyz, с която цели да научи други деца да кодират.

Благодарение на изобретението си Самайра печели второ място в състезанието Pitchfest на Think Tank Learning през 2016 и сумата от $2500. Това я кара да сътвори компания на името на играта CoderBunnyz.

Тя притегля вниманието на телевизионния канал Cartoon Network, който снима видеоматериал за нея. С него тя цели да въодушеви младите девойки да кодират и да се развиват в софтуерния бранш.

В разследване на известността, която получава, Самайра стартира да предлага играта си в Amazon. От нея момичето продава над 1000 кутии и печели над $35 000.

 Снимка 411141

Източник: Facebook/ Coder Bunnyz

Заедно с татко си тя измисля проект за развиването на играта. Младата програмистка започва самодейност, наречена " Да, милиард деца могат да кодират ". Самайра провежда работилници в учебните заведения, с цел да помогне на децата да се научат да програмират. В началото на идната образователна година над 106 учебни заведения за употребявали играта, с цел да научат възпитаниците си по какъв начин да пишат кодове.

Част от самодейността включва и даряване на играта на малчугани, които нямат опция да си я купят.

" В света има над милиард деца и има хора, подготвени да дарят играта на тези в потребност ", изяснява Самайра Мата.

Настолната игра се приема толкоз добре, че гениалното дете измисля продължение, което ще дава познания за това по какъв начин да се кодира изкуствен интелект (AI). Новата версия Coder Mindiz e първата настолна игра с детайли на изкуствен интелект. Тя дава опция да се научат главните правила, концепции и модели в AI. А тези познания могат да са доста потребни за построяването на работи.

Момичето създава втората игра благодарение на брат си, който е бил на 6 години - възрастта, когато татко ѝ стартира да я учи да кодира. Наблюдавайки по какъв начин брат ѝ приема играта, тя си вади заключения и я развива по най-хубавия метод, с цел да е лесна са останалите деца.

 Снимка 411139

Източник: Facebook/ Coder Bunnyz

Със стартирането на втората игра Самайра стартира да провежда семинари, с цел да я показва. В Силициевата котловина има 60 семинара, на които участват над 2000 деца. Някои от тях са се провели в централата на Гугъл в Маунтин Вю, Калифорния. Там Самайра се среща с основният шеф на отдела по просвета Стейси Съливан.

" Покрай семинарите, които бяха в централата на Гугъл, ние разговаряхме. Тогава тя ми сподели, че се оправям ужасно и незабавно щом завърша лицей мога да работя в Гугъл ", споделя Самайра.

Момичето обаче дава отговор, че е не е несъмнено дали желае да работи за Гугъл, а избира да е бизнесмен.

Съливан и сътрудниците ѝ от софтуерния колос толкоз харесват Самайра, че я канят да бъде главния преподавател на конференцията за многообразие на технологиите. Но това не е единственото софтуерно събитие, на което младата програмистка приказва. Тя е взела участие в редица други семинари, някои от които на Microsoft и фестивала за девойки - World Wide Women.

След популяризирането на първата ѝ игра Самайра не стопира да получава поздравления от известни и съумели персони. Един от най-важните моменти за нея е бил, когато получава окуражаващо писмо от някогашната първа дама Мишел Обама.

 Снимка 411140

Източник: Facebook/ Coder Bunnyz

Тя се среща и с Марк Зукърбърг, който среща на Хелоуин и се възползва от момента да му измъкне скъпи препоръки за кодирането. Помни още срещата:

" Най-накрая се срещнах с него. Раздаваше шоколадови бонбони. Казах му, че съм млад програмист, а той ми отговори да не преставам в същия дух. "

Сега момичето започва лична серия от изявленията за света на роботиката, които качва в уеб страницата си CoderBunnyz. Младата програмистка към този момент има и лична благотворителна организация, наречена PATH.

" Тя понижава бездомните хора и им оказва помощ ", изяснява Самайра.

Докато компанията ѝ е задоволително богата, с цел да може да прави дарения, Самайра търси способи да събере пари за щедрост. Като част от този проект през лятото е продавала лимонада на щанд и е събрала 119 $.

 

money.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР