Сам Банкман-Фрайд и основател на втората по големина крипто борса

...
Сам Банкман-Фрайд и основател на втората по големина крипто борса
Коментари Харесай

Милиардерът, който за 24 часа загуби близо 14 милиарда долара и вече е само милионер

Сам Банкман-Фрайд и създател на втората по величина крипто борса FTX и на хедж фонда Alameda Research. Роден е на 6 март 1992 и бе един от най-младите милиардери в света.

Учи в влиятелния MIT в Кембридж, Масачузетс, където приключва физика и математика. През ноември 2017 основава Alameda Research, а през април 2019 криптоборсата FTX. За три години тя става втората по величина в света, изоставайки само след Binance, въпреки и на огромна разлика в оборотите.

През 2020 година, той е вторият максимален самостоятелен донор за акцията на Джо Байдън, като подарява 5.2 милиона $. В началото на 2022 година, той предлага на Елън Мъск да помогне с финансиране на придобиването на Twitter, като сумите варират сред 1 и 8 милиарда $.
 Ще банкрутира ли Alameda?
Ще банкрутира ли Alameda?

Обвързаността на Alameda с криптоборсата FTX и нейната валута FTT накара изпълнителния шеф на една от най-големите криптоборси да продаде всички активи в криптовалутата FTT

В най-хубавите си време, благосъстоянието му доближава до 21 милиарда $, като ден преди краха на FTX то възлиза на 14.6 милиарда $. Само ден по-късно, по информация на Блумбург, то се е стопило до " скромните " 991.5 милиона $ и по този метод Сам Банкман-Фрайд изпада от листата на милиардерите.

Само за изборите през ноември 2022, Сам Банкман-Фрайд е похарчил 40 милиона $. Той е прочут и като най-големия лобист за контролиране на криптовалутите във Вашингтон.

Крахът на FTX и неговия токен FTT, принудиха Сам Банкман-Фрайд да продаде FTX на Binance. Това докара до срив и в останалите криптовалути, в това число Bitcoin, който падна до 23 месечно дъно на цена от 17,400 $.
 Binance побутна FTX към банкрут, а 24 часа по-късно предложи да ги купи
Binance побутна FTX към банкрут, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре заплащанията към клиенти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР